Shutterstock

Se trygt på solformørkelse

Beskyttelsesbriller er et must hvis du skal se på Solen under en solformørkelse. Hvis du ikke beskytter øynene, risikerer du å få varig øyeskader.

Pass på øynene med beskyttelsesbriller

Man kan ødelegge øynene for alltid ved å se på en solformørkelse uten beskyttelse. Under de par minuttene en total solformørkelse varer, er sollyset helt blokkert, og da kan man i prinsippet nyte synet. Men man være forsiktig.

Når en tynn halvbue av Solen igjen titter frem, er det fare for alvorlige øyeskader hvis man ikke har fått på beskyttelsesbrillene i tide.

Selv om bare 1 prosent av solskiven er synlig, er lyset fortsatt 10 000 ganger sterkere enn lyset fra en fullmåne, og hvis man stirrer på den nesten skjulte Solen kan man få varige øyeskader i løpet av få sekunder.

Beskyttelsesbriller under solformørkelse hindrer øyeskader

Ultrafiolett stråling fra Solen kan føre til forbrenninger på hornhinnen og skade netthinnen. Synlig lys fra Solen kan ødelegge cellene i netthinnen som fanger opp lys og reagerer på visuelle stimuli.

Infrarød stråling fra Solen kan brenne de lysfølsomme cellene i netthinnen slik at det oppstår blinde punkter. Risikoen for skader er særlig stor for barn og unge mennesker.

Derfor bør man alltid bruke beskyttelsesbriller under en solformørkelse.

Brilleglassene har innebygde filtre som blokkerer for det meste av sollyset. Godkjente beskyttelsesbriller slipper bare rundt 0,003 prosent av sollyset gjennom til øynene.

© Shutterstock

Kan man bruke solbriller til å se solformørkelse?

Vanlige solbriller beskytter IKKE øynene ved solformørkelse fordi altfor mye sollys trenger gjennom glassene.

Det kan absolutt ikke anbefales å bruke annet enn godkjente solformørkelsesbriller.

Sett beskyttende filter på kikkert og kamera

Selv om man har beskyttelsesbriller på seg, er det farlig å se solformørkelsen utfolde seg gjennom en kikkert eller et kamera. Linsene virker nemlig på samme måte som når man bruker et forstørrelsesglass til å fokusere på Solens stråler og tenne bål.

Mange selskaper som forhandler kikkerter og kameraer, selger imidlertid også spesielle filtre som monteres foran på kikkerten eller kameralinsen til bruk under en solformørkelse.

Bygg dit eget teleskop

I stedet for å se direkte på solformørkelsen med beskyttelsesbriller, kan du bygge ditt eget teleskop med to stykker papp eller en pappkartong.

Dermed kan du indirekte og uten risiko for øyeskader oppleve synet av en solformørkelse.

Få flere fakta i vårt store tema om solformørkelse.

Det er ikke bare Solen som kan gå i svart. Les mer om måneformørkelse.