6 ting du ikke vet om solformørkelser

En total solformørkelse opptrer i gjennomsnitt hvert 400 år på et gitt sted på jorda. Her er seks overraskende fakta om solformørkelser.

Solformørkelse

En delvis solformørkelse i Europa i mars 2015 ble fotografert av satellitten Proba-2.

© ESA

1. Skjev bane hindrer hyppige formørkelser

© Claus Lunau

Månen ligger 384 400 kilometer fra jorda – bare 1/400 av avstanden til sola. Derfor kan månen, selv om den er liten, skygge for sola. Månens bane rundt jorda heller litt, det er grunnen til at det ikke er solformørkelser hver måned.

2. I Skandinavia må du vente 109 år

© Shutterstock

En total solformørkelse opptrer med cirka 18 måneders mellomrom på jorda. I snitt går det 400 år mellom to totale solformørkelser på et gitt sted. Den neste totale solformørkelsen i Skandinavia vil komme først i 2126.

3. Fly fulgte solformørkelse i 74 minutter

© Shutterstock

7 minutter og 32 sekunder kan en solformørkelse vare – men det er nokså sjelden. I 1973 fulgte overlydsflyet Concorde en solformørkelse i en fart på 2100 km/t. På den måten kunne passasjerene oppleve fenomenet i 74 minutter.

4. Fjellene på månen skaper perlekjede

© Stocktrek

Når månen glir inn foran sola, blokkeres lyset at de høyeste fjellene på månen, slik at det ser ut som en perlekjede. Fenomenet kalles Baileys perler og er sammen med diamantringen og koronaen noe det du kan oppleve under en total solformørkelse.

5. Koronaen er 1.000.000 °C

Koronaen er den plasmaen som omgivr sola. Under en solformørkelse blir koronaen – som er 1.000.000 °C og 181 ganger varmere enn solas overflate – synlig fra jorda.

6. Keiser drepte astronomer

© Wikimedia

I 2136 f.Kr. var det en solformørkelse i Kina, den første som ble nedtegnet. To astronomer, Ho og Hi, ble visstnok henrettet av keiser Chung-K'ang fordi de ikke hadde advart om hendelsen.