Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solformørkelse

En delvis solformørkelse i Europa i mars 2015 ble fotografert av satellitten Proba-2.

© ESA
Universet - Solformørkelse

6 ting du ikke vet om solformørkelser

En total solformørkelse opptrer i gjennomsnitt hvert 400 år på et gitt sted på jorda. Her er seks overraskende fakta om solformørkelser.

1. Skjev bane hindrer hyppige formørkelser

© Claus Lunau

Månen ligger 384 400 kilometer fra jorda – bare 1/400 av avstanden til sola. Derfor kan månen, selv om den er liten, skygge for sola. Månens bane rundt jorda heller litt, det er grunnen til at det ikke er solformørkelser hver måned.

2. I Skandinavia må du vente 109 år

© Shutterstock

En total solformørkelse opptrer med cirka 18 måneders mellomrom på jorda. I snitt går det 400 år mellom to totale solformørkelser på et gitt sted. Den neste totale solformørkelsen i Skandinavia vil komme først i 2126.

3. Fly fulgte solformørkelse i 74 minutter

© Shutterstock

7 minutter og 32 sekunder kan en solformørkelse vare – men det er nokså sjelden. I 1973 fulgte overlydsflyet Concorde en solformørkelse i en fart på 2100 km/t. På den måten kunne passasjerene oppleve fenomenet i 74 minutter.

4. Fjellene på månen skaper perlekjede

© Stocktrek

Når månen glir inn foran sola, blokkeres lyset at de høyeste fjellene på månen, slik at det ser ut som en perlekjede. Fenomenet kalles Baileys perler og er sammen med diamantringen og koronaen noe det du kan oppleve under en total solformørkelse.

5. Koronaen er 1.000.000 °C

Koronaen er den plasmaen som omgivr sola. Under en solformørkelse blir koronaen – som er 1.000.000 °C og 181 ganger varmere enn solas overflate – synlig fra jorda.

6. Keiser drepte astronomer

© Wikimedia

I 2136 f.Kr. var det en solformørkelse i Kina, den første som ble nedtegnet. To astronomer, Ho og Hi, ble visstnok henrettet av keiser Chung-K'ang fordi de ikke hadde advart om hendelsen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul