Solstormer

Med den nye enheten kan forskerne overvåke et mye større område av solens aktivitet i realtid. 

© Shutterstock

Superteleskop skal overvåke solstormer

I over ti år har amerikanske og tyske forskere jobbet med et teleskop som skal gjøre det lettere å holde øye med faretruende solstormer mens de utspiller seg.

20. januar 2017 av Nanna Vium

Kraftige eksplosjoner i solatmosfæren, som sender langvarige lammelser i retning av våre kommunikasjonssystemer, flytrafikk, satellitter og strømforsyning.

Det kan i verste fall bli konsekvensen hvis flere såkalte solstormer, eller solutbrudd, forstyrrer Jordens magnetfelt i framtiden.

Men takket være en ny enhet til et av verdens beste solteleskoper, blir det nå lettere for forskerne å holde et våkent øye med de faretruende stormene mens det pågår.

Kan få avgjørende betydning

Teleskopet er plassert ved Big Bear Solar Observatory i California, og har nettopp blitt oppgradert så mye at det blir mulig for forskerne å undersøke et tre ganger så stort område av solaktiviteten som tidligere. Til og med i realtid.

Og det kan få avgjørende betydning i forhold til trusselen fra solstormer i framtiden, forklarer fysiker Philip Goode ved New Jersey Insitute of Technology.

”For å kunne forstå Solens fundamentale dynamikker, og solstormenes opprinnelse, trenger vi samle inn data fra et så stort område som mulig,” sier han.

2000 bilder i sekundet

I over ti år har han arbeidet sammen med kolleger fra blant annet Kiepenheuer Institute for Solar Physics i Tyskland på en ny enhet til teleskopet som kalles MCAO – multi-conjugate adaptive optics.

Enheten består av tre speil som dekker hvert sitt område av Jordens atmosfære, og en rekke ekstremt hurtige kameraer som er i stand til å fange inn og analysere intet mindre enn 2000 bilder i sekundet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: