Sommersol

Under riktige værforhold kan dagens siste solstråler i juni kaste et kort grønt glimt på himmelen.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Universet - Solen

Solen sier farvel med et grønt glimt

GUIDE: Smaragdgrønne solstråler glimter over havoverflaten før sola forsvinner bak horisonten. Du kan oppleve det sjeldne lysfenomenet på en varm kveld i juni.

Fra den riktige plasseringen og under de rette forholdene kan en junidags siste solstråler oppleves som et grønt glimt.

Det skyldes at jordas atmosfære fungerer som en optisk linse som bryter opp sollysets farger hvis det kommer skrått inn i atmosfæren, noe det gjør ved solnedgang.

Det krever imidlertid at været er klart og rolig, og at lufta like ved overflaten er delt inn i lag etter temperatur og trykk. Laget like over overflaten må være varmere enn laget over det.

Luften får frem fargene

Disse brytingslagene fungerer som et forstørrelsesglass og forsterker i noen få sekunder solas siste synlige rand slik at strålene brytes i grønne og røde bølgelengder.

Opp mot 75 prosent av grønne glimt oppstår på denne måten, men de kan skapes på flere måter og kan i sjeldne tilfeller oppleves med et svakt blått lys.

For å oppleve fenomenet må du plassere deg litt over brytingslaget, for eksempel på toppen av en sanddyne eller på et skip, men ikke høyere enn ti meter over.

Guide til grønn sol

Slik gjør du

  • Hvor?

    Du bør helst stå fem–ti meter over havet ved en vestkyst der det er fritt utsyn til de siste solstrålene før sola forsvinner under horisonten.

  • Når?

    Himmelen må være helt skyfri i vestlig retning, så langt øyet rekker. Dessuten må det være lunt, slik at havoverflaten er varm og danner de såkalte brytingslagene.

    Det grønne glimtet oppstår først i de aller siste sekundene med sollys, like før randen på sola forsvinner. Hvis det oppstår, er du ikke i tvil. Det grønne glimtet er lyssterkt i en veldig klar, smaragdgrønn farge som typisk varer i noen sekunder.

Les også:

venus and the sun
Solformørkelse

Hvorfor er venuspassasjene så sjeldne?

0 minutter
Solen

Hva skjer hvis solen slukker?

3 minutter
Sollisten
Solen

10 ting du ikke visste om solen

5 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!