Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Sommersol

Solen sier farvel med et grønt glimt

Smaragdgrønne solstråler glimter over havoverflaten før sola forsvinner bak horisonten. Skynd deg ut for å oppleve det sjeldne lysfenomenet.

Om solens grønne glimt

Under de rette forholdene kan de siste solstrålene oppleves som et grønt glimt.

Det skyldes at jordas atmosfære fungerer som en linse som bryter opp fargene i sollyset, hvis det kommer skrått inn i atmosfæren, som ved solnedgang.

Fenomenet krever imidlertid at været er klart og rolig, og at lufta like over havoverflaten er delt inn i lag etter temperatur og molekyltetthet.

Luften får frem fargene

Laget rett ved overflaten må være varmere enn laget over der igjen. Disse såkalte brytningslagene forsterker i noen få sekunder solas siste synlige overkant, slik at strålene brytes i grønne og røde farger.

Opp mot 75 prosent av grønne glimt oppstår på denne måten, men de kan skapes på flere måter og kan faktisk være blå.

Du bør stå litt over brytningslaget, for eksempel på toppen av en sanddyne eller på et skip, men ikke høyere enn ti meter over.

GUIDE TIL GRØNN SOL

© Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

SLIK GJØR DU

Hvor?

Du bør helst stå fem–ti meter over havet ved en vestkyst der det er fritt utsyn til de siste solstrålene før sola forsvinner under horisonten.

Når?

Himmelen må være helt skyfri i vestlig retning, så langt øyet rekker. Dessuten må det være lunt, slik at havoverflaten er varm og danner de såkalte brytingslagene.

Det grønne glimtet oppstår først i de aller siste sekundene med sollys, like før randen på sola forsvinner. Hvis det oppstår, er du ikke i tvil. Det grønne glimtet er lyssterkt i en veldig klar, smaragdgrønn farge som typisk varer i noen sekunder.