Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sommersol

Under riktige værforhold kan dagens siste solstråler i juni kaste et kort grønt glimt på himmelen.

© Jesper Grønne, Hvad i himlen.dk
Universet - Solen

Solen sier farvel med et grønt glimt

GUIDE: Smaragdgrønne solstråler glimter over havoverflaten før sola forsvinner bak horisonten. Du kan oppleve det sjeldne lysfenomenet på en varm kveld i juni.

Fra den riktige plasseringen og under de rette forholdene kan en junidags siste solstråler oppleves som et grønt glimt.

Det skyldes at jordas atmosfære fungerer som en optisk linse som bryter opp sollysets farger hvis det kommer skrått inn i atmosfæren, noe det gjør ved solnedgang.

Det krever imidlertid at været er klart og rolig, og at lufta like ved overflaten er delt inn i lag etter temperatur og trykk. Laget like over overflaten må være varmere enn laget over det.

Luften får frem fargene

Disse brytingslagene fungerer som et forstørrelsesglass og forsterker i noen få sekunder solas siste synlige rand slik at strålene brytes i grønne og røde bølgelengder.

Opp mot 75 prosent av grønne glimt oppstår på denne måten, men de kan skapes på flere måter og kan i sjeldne tilfeller oppleves med et svakt blått lys.

For å oppleve fenomenet må du plassere deg litt over brytingslaget, for eksempel på toppen av en sanddyne eller på et skip, men ikke høyere enn ti meter over.

Guide til grønn sol

© Jesper Grønne, HvadIHimlen.DK

Slik gjør du

  • Hvor?

    Du bør helst stå fem–ti meter over havet ved en vestkyst der det er fritt utsyn til de siste solstrålene før sola forsvinner under horisonten.

  • Når?

    Himmelen må være helt skyfri i vestlig retning, så langt øyet rekker. Dessuten må det være lunt, slik at havoverflaten er varm og danner de såkalte brytingslagene.

    Det grønne glimtet oppstår først i de aller siste sekundene med sollys, like før randen på sola forsvinner. Hvis det oppstår, er du ikke i tvil. Det grønne glimtet er lyssterkt i en veldig klar, smaragdgrønn farge som typisk varer i noen sekunder.

Les også:

Solen

Hva skjer hvis solen slukker?

5 minutter
Sollisten
Solen

10 ting du ikke visste om solen

6 minutter
Solstorm
Solen

Slik kan en solstorm mørklegge jorden

6 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul