ESO

Se sollyset skinne om natten

Et enormt belte av støv i verdensrommet får akkurat nå solen til å lyse opp himmelen – i nattetimene.

Om zodiakallyset

For øyeblikket går solen tidlig ned om kvelden, men faktisk kan du nyte sollyset et par timer etter solnedgang. Det falske skumringslyset opptrer i et diffust lysende bånd som går fra den vestlige horisonten og et godt stykke opp på himmelen.

Det er bare mulig å se det når himmelen er mørk og skyfri. Fenomenet kalles zodiakallyset, siden det følger zodiaken, altså dyrekretsen. Zodiaken følger ekliptikken, som er det sporet der planet av solsystemet skjærer nattehimmelen.

Akkurat nå strekker zodiakallyset seg fra Væren ved horisonten, over Tyren i midten til Tvillingene høyt oppe på himmelen.

Sollys passerer jorda og treffer støvpartikler som reflekterer lyset mot oss. De gule pilene angir sollyset.

© Thomas Schou

Romstøv gir himmelen glød

Zodiakallys er sollys som reflekteres av en tynn sky av støvpartikler i solsystemets plan. Siden solsystemet er nesten flatt, kan vi se refleksjonen som et smalt, lysende bånd på nattehimmelen. Båndet lyser kraftigst i retning av sola, altså mot øst før soloppgang og mot vest etter solnedgang.

Refleksjon om morgenen

Refleksjon om kvelden

Egentlig oppstår fenomenet både før soloppgang og etter solnedgang, men om vinteren er det størst sjanse for å se det om morgenen, da vinkelen mellom ekliptikken og horisonten er stor.

Om våren er det helt omvendt, ettersom ekliptikken da står loddrett på horisonten om kvelden, og derfor oppleves fenomenet best mot vest, i timene etter at mørket har falt på.

Om sommeren er vinkelen mellom ekliptikken og horisonten liten både morgen og kveld, og dessuten er himmelen så lys at zodiakallyset ikke er å se.

Guide til zodiakallys

©

SLIK GJØR DU

Hvor og når?

Gå ut en time etter solnedgang og vend blikket mot vest. Den neste times tid kan du se zodiakallyset stråle opp fra horisonten og cirka halvveis opp på himmelen.

Synlighet?

Du bør observere fenomenet fra et sted uten lysforurensning. Det beste er en vestvendt kyst eller en bakketopp med utsyn mot vest. Hvis du vil fotografere zodiakallyset, bør du bruke et vidvinkelobjektiv med kort brennvidde – for eksempel et 14-mm -objektiv – for å få et stort bildefelt. Du bør også bruke et stativ, slik at du kan eksponere i 10–30 sek.