Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Se sollyset skinne om natten

STJERNEGUIDE: Et enormt belte av støv får i mars måned sola til å lyse opp himmelen – etter solnedgang.

ESO

Om zodiakallyset

For øyeblikket går solen tidlig ned, men faktisk kan du nyte sollyset et par timer etter solnedgang, for i løpet av kvelden opptrer et falskt skumringslys i et diffust, lysende bånd som går fra den vestlige horisonten og et godt stykke opp på himmelen.

Fenomenet kalles zodiakallyset og er en kjegle av opplyst støv man kan se i det området der sola vil stå opp eller har gått ned. Det har fått navnet fordi det følger dyrekretsen, zodiaken, som er en ekliptisk bane som utgjøres av tolv stjernebilder.

Akkurat nå strekker zodiakallyset seg fra Væren like ved horisonten til Tvillingene høyt på himmelen.

Sollys passerer jorda og treffer støvpartikler som reflekterer lyset mot oss. De gule pilene angir sollyset.

© Thomas Schou

Romstøv gir himmelen glød

Zodiakallys er sollys som reflekteres av en tynn sky av støvpartikler i solsystemets plan. Siden solsystemet er nesten flatt, kan vi se refleksjonen som et smalt, lysende bånd på nattehimmelen. Båndet lyser kraftigst i retning av sola, altså mot øst før soloppgang og mot vest etter solnedgang.

  • Refleksjon om morgenen

  • Refleksjon om kvelden

Ses best om våren

Egentlig oppstår fenomenet både før soloppgang og etter solnedgang, men om vinteren er det størst sjanse for å se det om morgenen, da vinkelen mellom ekliptikken og horisonten er stor.

Om våren er det helt omvendt, ettersom ekliptikken da står loddrett på horisonten om kvelden, og derfor oppleves fenomenet best mot vest, i timene etter at mørket har falt på.

Om sommeren er vinkelen mellom ekliptikken og horisonten liten både morgen og kveld, og dessuten er himmelen så lys at zodiakallyset ikke er å se.

Guide til zodiakallys

© Shutterstock

SLIK GJØR DU

  • Hvor og når?

    Zodiakallyset er tydeligst mot vest og er tydeligst like etter at mørket har falt på. For den beste opplevelsen bør du dra mot kysten, der utsikten ikke blir blokkert.

    Du bør observere fra et mørkt sted. Det beste er en vestvendt kyststripe, der det ikke er lysforurensning fra kunstige lyskilder som kan drukne det kosmiske lyset.

  • Synlighet?

    Hvis du vil fotografere zodiakallyset, bør du bruke vidvinkelobjektiv med kort brennvidde – for eksempel et 14-mm-objektiv – for å få et stort bildefelt.

Les også:

Stjerner

Midt i august: Melkeveiens kjerne lyser opp nattehimmelen

2 minutter
Solen

Hele juni: Se solen lyse grønt

2 minutter
Solen

Hva skjer hvis solen slukker?

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul