sun electric blanket

Se elektrisk teppe blafre fra Solen

Elektriske partikler fra Solen forplanter seg gjennom hele solsystemet

4. desember 2013 av Erik Wied

Det elektriske teppet er en bølge av ladede partikler som brer seg ut fra Solens ekvator. Det roterende magnetfeltet rundt Solen skaper teppet, som strekker seg ut gjennom hele solsystemet og kan registreres helt ute ved Voyager-sondene på den andre siden av Plutos bane.

Hos oss på Jorden har det elektriske teppet en tykkelse på cirka 10 000 kilometer. Normalt merker vi ikke stort til den svake strømmen i teppet, men rundt en av Solens polvendinger i slutten av 2013 blir bevegelsene i teppet voldsommere. Det kan resultere i forstyrrelser i radiokommunikasjon og GPS-systemet.

8 års bevegelser på 2 minutter

Bevegelsene i det elektriske teppet er langsomme. Men i videoen er åtte års bevegelser komprimert til to minutter, slik at man får en følelse av hvordan teppet beveger seg. Legg merke til hvordan Jorden dykker mange gange inn og ut av teppet, når den beveger seg rundt Solen i motsatt retning.

I videoen er bare de fire innerste planetene (Merkur, Venus, Jorden og Mars) vist, men teppet strekker seg ut gjennom hele solsystemet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: