Ringformet solformørkelse i Saudi-Arabia

Opplev solformørkelsen: Lag din egen solkikkert

Med enkle husholdningsartikler kan du kaste et trygt blikk på den delvise solformørkelsen som oppstår i Nord-Europa, Arktis og Europa rundt lunsj på torsdag.

Månen tar en bit av solens sirkelform når du ser mot himmelen rundt lunsjtid i dag.

Grønlendere, islendinger og nordeuropeere er så heldige at vi kan få fullt utbytte av den delvise solformørkelsen.

På deler av Grønland vil månen krysse hele veien gjennom solens sentrum sett fra jorden.

Dermed vil solformørkelsen være mer omfattende og legge seg som en stor prikk som gjør om solen til en ring – en såkalt annulus – som gir fenomenet navnet annular eller ringformet solformørkelse.

Her i Norge vil den delvise solformørkelsen starte klokken 11.23 i Bergen og 11.54 i Kirkenes og nå toppen om lag en time senere.

Solformoerkelse 10. juni 2021

Det beste stedet å se solformørkelsen er ved Grønlands nordvestlige kyst mellom 10.30 og 11.00. Klokken vil være to eller tre timer mer der det er europeisk sommertid. Den røde fargen indikerer steder der solformørkelsen vil være ringformet. Angivelsene 0,80–0,20 viser hvor stor del av solen som vil være dekket.

© Fred Espenak/NASA GSFC

I det meste av Europa vil mellom null og 40 prosent av solen være dekket – jo lenger nord, desto høyere andel. I Nord-Norge, Nord-Sverige og Nord-Finland vil over 40 prosent av solen være dekket.

Pappeske beskytter øynene

Å rette blikket direkte mot vår lokale stjerne kan – uansett hvordan solformørkelsen forløper – gjøre varig skade på synet.

Ultrafiolett stråling fra solen kan føre til forbrenninger på hornhinnen og skade netthinnen. Synlig lys fra solen kan ødelegge de cellene i netthinnen som fanger opp lys.

Infrarød stråling fra solen kan brenne de lysfølsomme cellene i netthinnen slik at det oppstår blinde flekker. Risikoen for skader er ekstra stor for barn og unge mennesker.

Derfor anbefaler blant annet Nasa at du enten bruker godkjente solformørkelsesbriller eller at du finner fram klipp og lim-utstyret.

VIDEO: Se Nasa vise vei til en trygg prosjektør

Selv om sollys ikke blir stengt helt ute av formørkelsen, vil du fortsatt kunne se avtegningen av månens mørkeste skyggeflekk, umbraen, i kassen.

  1. desember 2021 leverer månen enda en solformørkelse, denne gangen total.

Forskjellen er at månen på det tidspunktet befinner seg nærmere jorden og derfor skygger for en større del av solen – som en håndballkeeper som tar noen steg fram for å gjøre seg større for straffeskytteren.

I desember kan den totale solformørkelsen imidlertid bare oppleves i Antarktis.

VIDEO: Lur skyer og plassering og fang juniformørkelsen med strømming