solar storm expert

Nøytroner kan varsle om solstormer

Et nytt varslingssystem kan varsle astronauter tre timer før en solstorm.

24. oktober 2012

Solstormer kan være fatale for astronauter i rommet. Men nå har forskere ved Chungnam National University i Sør-Korea utviklet et varslingssystem som kan melde solstormer tre timer i forveien.

Solstormer består av partikler som stammer fra gigantiske eksplosjoner på Solen, og som bølger gjennom rommet i nær lysets hastighet. Når mennesker bestråles av slike partikkelsvermer i rommet, er faren stor for at man dør av det.

Forskerne tok utgangspunkt i at det alltid kommer en mindre porsjon partikler fra en solstorm før flertallet av partikler kommer veltende. Den lille partikkelsvermen er raskere og når derfor frem til Jorden tidligere enn de noe senere, men slett ikke mer fredelige partiklene.

De første partiklene som kommer, er protoner. Når de treffer et luftmolekyl i jordatmosfæren, blir de sprengt i mindre biter som igjen treffer andre luftmolekyler. Som et resultat av denne aktive interaksjonen blir det dannet nøytroner.

På Sydpolen står det to instrumenter som registrerer disse nøytronene. Forskerne kan dermed finne ut hvor mye energi det er i de første partiklene og regne seg frem til energien i de langsommere partiklene og dermed anslå tidsforskjellen mellom de to partikkelgruppene. Forskjellen kan være opptil tre timer.

Med dette varslingssystemet rekker astronauter å søke ly mot solstormen bak et skjold, mens flygere på vei over polene rekker å gå ned i lavere høyde.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: