Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solen truer oppdrag til Mars
Universet - Solen

Marsoppdrag trues av Solen

Både NASA og det private selskapet Mars One vil sende mennesket til Mars. Men nye beregninger viser at Solen kan sette en stopper for oppdragene.

Forskere ved University of New Hampshire har i en ny vitenskapelig artikkel vurdert at Solen kan hindre fremtidige bemannede reiser ut i rommet – for eksempel til Mars.

Flere organisasjoner satser beinhardt på å sende mennesker til Mars, bl.a. NASA og det private selskapet Mars One.

En romreise til Mars krever flere måneder i et romskip der astronautene ikke er beskyttet av Jordens magnetfelt eller atmosfære. Mennesket i rommet er under heftig påvirkning av Solen, og det er her problemene oppstår.

Vinder fra Solen beskytter astronauter

Nye undersøkelser viser nemlig at Solens aktivitet er uvanlig lav, og sannsynligvis synker enda mer i fremtiden. Lav aktivitet fra Solen betyr svakere solvinder. Faktisk er aktiviteten nå så lav at et lignende nivå ikke er sett på over 100 år.

Før har vindene fra Solen vært sterke og hindret farlig kosmisk stråling i den indre delen av solsystemet. Men med svak solvind vil mange flere farlige stråler nå ut til planetene, f.eks. Mars.

Mens Jorden er beskyttet av sin egen atmosfære og magnetfelt, vil astronauter ute i rommet bli bombardert med stråler fra Solen – både radioaktiv stråling og flere typer elektromagnetisk stråling.

Mars beskytter ikke mot stråling fra Solen

En tur til Mars tar et halvt år med de nåværende romfergene, men med den voldsomme strålingen fra Solen vil astronauter bare kunne oppholde seg 8–10 måneder i rommet i fremtiden. Derfor vil en returreise på over et år involvere stor risiko for strålingssyke.

Mens NASA pønsker på å frakte mennesker tur-retur til Mars, tilbyr Mars One sine astronauter bare en enveisbillett.

Mars One-astronautene når ikke opp til en dødelig dose fra Solen i romfergen. Likevel vil marsbeboerne angivelig – selv hvis de beskytter seg mot Solen – bli utsatt for store doser stråling gjennom et helt liv på Mars.

Mars One: Vanvidd eller visjonært?

Folkene bak Mars One hevder at mennesket kan overleve på Mars med nåtidens eksisterende teknologi.

I den store artikkelen Enveisbillett til Mars faktasjekker vi og setter søkelys på utfordringene som vil møte de nye "marsboerne". Les artikkelen her:

Les også:

Delvis solformørkelse
Solformørkelse

I SOMMER: Opplev en delvis solformørkelse i Norge

4 minutter
Solsystemet

Solen hadde en tvilling

10 minutter
Stjernehimmelen

Sjelden kulehop stråler på himmelen

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul