Astronaut 1969

Kan vi hente inn prøver fra Solen?

Har forskere samlet prøver fra Solen? Og hvordan ble det gjort, om jeg tør spørre?

24. oktober 2012

De første prøvene fra Solen ble hentet ned til Jorden for over 40 år siden. Men de ble ikke tatt på Solen, skjønner du, de kom fra Månen. Der hadde astronautene fra Apollo-ferdene rigget opp en mast med et tynt lag aluminiumsfolie som ble truffet av solvinden. Den er en strøm av atomære partikler som stammer fra Solen.

Først i august 2001 prøvde astronomene for alvor å hente inn prøver fra Solen. Da ble romsonden Genesis satt i bane 1,5 millioner km fra Jorden. I tre år fanget sonden opp partikler fra solvinden før den vendte tilbake til Jorden i september 2004. Alt gikk etter planen helt til fallskjermen ikke ble utløst.

Kapselen som inneholdt de tynne silisiumplatene med solvindpartikler, ble knust i sammenstøtet med ørkenen i Utah. Ikke alle platene ble totalskadet i styrten, noen var ennå så intakte at forskerne kunne analysere dem i laboratoriet.

Resultatene er nokså tekniske, men målingene fra Genesis har allerede endret astronomenes oppfatning av hvordan solsystemet og Solen oppsto.

Solvinden speiler Solens indre

Hver eneste time mister Solen 4–6 milliarder tonn materie fra den øvre atmosfæren. Den evige strømmen av atomære partikler kalles solvind og består særlig av hydrogen og helium. Men astronomene er mer interessert i de andre grunnstoffene som solvinden også rommer. De kan nemlig avsløre Solens oppbygning.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: