Før jorden og de andre planetene i solsystemet vårt ble dannet, var solen etter all sannsynlighet utstyrt med gigantiske ringer av støv slik vi kjenner det fra planeten Saturn. Det viser resultatene av et forskningsprosjekt ved Rice University i Texas.
Ifølge forskerne kan vi takke ringene for at jorden i det hele tatt eksisterer – og at den ikke ble en såkalt superjord – dobbelt så stor og opptil ti ganger så tung.
Astronomer har funnet superjorder i bane rundt om lag 30 prosent av de sollignende stjernene i galaksen vår – og nettopp dette faktumet dannet grunnlag for forskningsprosjektet.
Forskerne ville vite hvorfor det ikke finnes superjorder i solsystemet vårt når det er så vanlig utenfor solsystemet vårt.
Datasimulering ga svaret
For å finne svar på denne gåten skapte forskerne ved Rice University en datasimulering av den hendelsen som trolig dannet solsystemet vårt for om lag 4,6 milliarder år siden:
En gigantisk sky av støv, en soltåke, kollapset og dannet solsystemet, med sol og planeter.
Simuleringen viste at solen først var omringet av tre områder med mye gass og støv – som til slutt ble til de planetene vi kjenner i dag.