Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sun_solar system theme

10 ting du ikke visste om solen

Den holder en fart på 800 000 km/t, inneholder alle farger, og så er det et rent lykketreff at den kan bli formørket. Vi har samlet en rekke fakta om vår livgivende stjerne, solen.

1. Solen er vår egen G2V

Sentrum i solsystemet vårt er en stjerne klassifisert som en G2V – også kjent som en gul dverg.

Sammenlignet med andre stjerner har gule dverger en gjennomsnittlig størrelse. Vår stjerne lyser klarere enn 85 prosent av de andre stjernene i Melkeveien. Med en alder på ca 4,6 milliarder år er den middelaldrende – altså nesten halvveis i livet.

2. Solens størrelse er millioner av kloder

Hvor stor er solen?

Hvis solen var hul, kunne den fylles opp med 960.000 jordkloder. Men hvis vi forestiller oss at klodene hadde en form som gjorde at det ikke var noe tomt rom mellom dem når de ble puttet inn i den hule solen, ville det være plass til 1,3 millioner.

Eller så kunne man banke 11 990 jordkloder flate og bruke dem til å dekke hele solens overflate.

3. Formørkelser er et lykketreff

Solformørkelse

Ved en solformørkelse plasserer månen seg mellom solen og jorden og skygger for lyset. At solformørkelser i det hele tatt kan finne sted, er et rent lykketreff.

Solen er 400 ganger større enn månen, men månen er 400 ganger nærmere jorden. Derfor kan månen dekke over solen.

4. Solen har en bane

Akkurat som vi går i bane rundt solen, går solen i bane rundt sentrum av Melkeveien – et supermassivt sort hull. Solsystemet bruker omkring 240 millioner år på å gjennomføre en rundtur.

Det betyr at solen har gjennomført 18-20 slike runder i sin levetid, og at den har nådd 0,0008 ganger rundt i den tiden mennesket har eksistert.

5. Solens temperatur er varmest i høydene

Solens overflate har en temperatur på omkring 5500 °C. Varmt, men langt fra de temperaturene som hersker i det ytterste av stjernens atmosfære – koronaen. Her er det mellom 1 og 3 millioner grader.

Det er likevel ingenting sammenlignet med stjernens kjernetemperatur, som er på vanvittige 15 millioner grader.

6. En tungvekter

Solens masse

1.989.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kg veier solen – cirka 332.946 ganger så mye som jorden. Faktisk utgjør solen 99,8 prosent av all masse i solsystemet.

Av de siste 0,2 prosentene er det Jupiter som legger beslag på det aller meste, så jorden utgjør bare en brøkdel av en brøkdel av massen i solsystemet.

Seks ti-milliarddeler av solens vekt utgjøres av gull – i alt ca.1.200.000.000.000.000.000.000 kg.

7. Den perfekte kule

I 2012 klarte forskere fra University of Hawaii å måle forskjellen mellom solens diameter ved ekvator og ved polene. Solen er 1,4 millioner kilometer i diameter, men forskjellen var på bare ca. 10 kilometer.

Hvis solen var på størrelse med en badeball, ville avviket vært mindre enn tykkelsen av et menneskehår. Det gjør solen til den mest perfekte naturlig skapte kulen forskerne har observert.

8. Solen er helt hvit

© NASA/GSFC/Solar Dynamics Observatory

Fra jorden ser solen ut til å være gul. Men det skyldes at atmosfæren vår stanser en del av lyset. Hvis vi observerte solen fra verdensrommet, ville den være hvit.

Solen sender ut lys i alle farger vi kjenner til (det er den blandingen vi ser som hvit). Det kan vi se ved regnbuer og når lyset blir brutt gjennom et prisme.

9. Solen skinner kraftigere år for år

I solens kjerne foregår en fusjonsprosess hvor hydrogen blir til helium. Etter hvert som mengden av helium stiger, lyser solen kraftigere og kraftigere – en økning på 10 prosent per 1 milliard år.

Om 1 milliard år lyser stjernen vår så kraftig at alt vann på jorden overflate vil fordampe, og livet som vi kjenner det, vil opphøre.

10. Om 5 milliarder år er det slutt

© NASA/NASA Goddard

Når stjernen vår blir dobbelt så gammel som den er nå, har den brukt opp alt hydrogenet sitt, og da vil den gå over til å gjøre helium om til karbon. Det får solen til å utvide seg og bli til en rød kjempe.

Merkur og Venus blir slukt opp av solen, og jorden ryker kanskje også med.

Etter 100 millioner år som rød kjempe har solen brukt opp all sin energi og trekker seg sammen igjen. Den ender sine dager som en hvit dverg – en tettpakket klump med en masse halvparten som stor som dagens sol og en størrelse omtrent som jorden.

Kilder: NASA, Space.com, The Guardian, Wikipedia, Universe Today, The Guardian.

Les også:

Liv i universet

Livet på Venus har flyktet opp i skyene

13 minutter
Solen slukker
Solen

Hva skjer hvis solen slukker?

3 minutter
Solen

11. juli: Satellitt flyr tett forbi Venus

19 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul