Saturn

Se nærmere på Saturns ringer og måner

VEIVISER I SOMMERNATTA: Akkurat nå er Saturn både nær jorda og perfekt opplyst av sola. Det gir deg årets beste mulighet til å observere både planeten og månene rundt.

VEIVISER I SOMMERNATTA: Akkurat nå er Saturn både nær jorda og perfekt opplyst av sola. Det gir deg årets beste mulighet til å observere både planeten og månene rundt.

Shutterstock

Om Saturn

Solsystemets nest største planet, Saturn, står nå på rett linje med jorda og sola.

Det innebærer at den store planeten er forholdsvis nær oss – selv om den er over en milliard kilometer unna – og at den siden som vender mot oss, er fullt opplyst av sola.

Begge deler bidrar til at du nå har årets beste mulighet til å se nærmere på Saturn.

Ringene kan være unge
Studier foretatt av romsonden Cassini har avslørt at Saturns karakteristiske ringer kanskje er dannet for bare 100 millioner år siden.

Saturns måne ramt af komet, illustration.
© SPL

En av Saturns måner kan ha blitt truffet av en komet eller en asteroide, slik at begge objekter er slått i mye mindre stykker.

Bælte om saturn, illustration.
© SPL

Småstykkene har blitt spredt ut i et bredt belte rundt planeten. Senere har flere kollisjoner slått dem i enda mindre biter.

Saturns ringe
© SPL

Restene etter kollisjonene er med tiden endt som de tynne skivene av småsteiner og isklumper som utgjør Saturns ringer i dag.

Månene titter fram i kikkert

Med det blotte øye vil Saturn se ut som en klar, gulaktig stjerne, men til og med i en vanlig kikkert kan du se at planeten har en avlang form – det skyldes det enorme ringsystemet av is og støv som omgir den.

Dessuten kan du med litt hell få øye på Saturns største måne, Titan, og har du en større stjernekikkert, med en åpning på om lag 150 millimeter, kan du også se månene Rhea, Tethys, Dione, Enceladus og Iapetus.

Veiviser til Saturn

stjernekort
© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Slik gjør du

HVOR OG NÅR?

  1. august står Saturn høyest på himmelen litt etter klokken 2. Da skal du se rett sør og omtrent 15 grader over horisonten – avhengig av observasjonsstedet. Jo lenger nordover du er, jo lavere vil Saturn stå mot horisonten.

MÅNENES SYNLIGHET

Med en kikkert kan du se Saturns avlange form og kanskje også Saturns måne Titan, som er litt til venstre for planeten. Med et teleskop kan du se flere måner omkring Saturn.

RINGENES SYNLIGHET

Med et lite teleskop kan du se Saturns ringer. I et større teleskop kan du se at det er flere ringer. Ringene består av isklumper som er mellom 0,01 og 10 meter i diameter.