Shutterstock
Saturn

Se nærmere på Saturns ringer og måner

Akkurat nå er Saturn både tett på jorden og perfekt opplyst av solen. Det sikrer deg årets beste mulighet for å observere planeten og månene.

Solsystemets nest største planet, Saturn, står nå på rett linje med jorda og sola.

Det innebærer at den store planeten er forholdsvis nær oss – selv om den er over en milliard kilometer unna – og at den siden som vender mot oss, er fullt opplyst av sola.

Begge deler bidrar til at du nå har årets beste mulighet til å se nærmere på Saturn.

Bak fenomenet: Ringene kan være unge

Studier foretatt av romsonden Cassini har avslørt at Saturns karakteristiske ringer kanskje er dannet for bare 100 millioner år siden.

Saturns måne ramt af komet, illustration.
© SPL

En av Saturns måner kan ha blitt truffet av en komet eller en asteroide, slik at begge objekter er slått i mye mindre stykker.

Bælte om saturn, illustration.
© SPL

Småstykkene har blitt spredt ut i et bredt belte rundt planeten. Senere har flere kollisjoner slått dem i enda mindre biter.

Saturns ringe
© SPL

Restene etter kollisjonene er med tiden endt som de tynne skivene av småsteiner og isklumper som utgjør Saturns ringer i dag.

Månene titter fram i kikkert

Med det blotte øye vil Saturn se ut som en klar, gulaktig stjerne, men til og med i en vanlig kikkert kan du se at planeten har en avlang form – det skyldes det enorme ringsystemet av is og støv som omgir den.

Dessuten kan du med litt hell få øye på Saturns største måne, Titan, og har du en større stjernekikkert, med en åpning på om lag 150 millimeter, kan du også se månene Rhea, Tethys, Dione, Enceladus og Iapetus.

Veiviser til Saturn

Saturn
© Jesper Grønne

Slik gjør du

HVOR OG NÅR?

Gå ud ved midnat efter den 14. august. Vend blikket i sydlig retning, og du finder Saturn lavt over horisonten. Længere mod øst kan du blandt andet se Månen og Jupiter.

MÅNENES SYNLIGHET

Med en kikkert kan du se Saturns avlange form og kanskje også Saturns måne Titan, som er litt under planeten. Med et teleskop kan du se flere måner omkring Saturn.

Med et lite teleskop kan du se Saturns ringer. I et større teleskop kan du se at det er flere ringer. Ringene består av isklumper som er mellom 0,01 og 10 meter i diameter.