Se de første fargebildene av Saturn på nært hold

Romsonden Cassini har sendt de første bildene hjem fra sin reise inn bak Saturns ringer. Nå kan du se hvilke spektakulære farger ringplaneten gjemmer i sitt innerste.

Saturn

Nye bilder avslører fargene ved Saturns nordpol.

© NASA/JPL-Caltech/SSI/Sophia Nasr

Hvilke farger ville møte deg hvis du fikk eksklusiv haik med Cassini-sonden så nært innpå Saturn som ingen andre har vært før? Det har astronomer nå funnet ut mer om.

Ved å sette sammen bilder med forskjellige fargefilter er det mulig å skape et troverdig bilde av den utsikten som møter romsonden når den dukker helt inn mot gasskjempen.

Asurblå orkan lyser opp

Et av de første fargebildene er skapt av astrofysiker Sophia Nasr.

Hun har fargelagt nordpolen på ringplaneten, som inneholder en spesiell sekskantet skyformasjon med en orkan i midten. Stormen lyser opp i en klar asurblå farge – et resultat av at sollyset spres på samme måte som når vi ser en blå himmel på Jorden.

Normalt er hele stormen blå, men den farge etter hvilken sesong vi har. Det er i øyeblikket sommersolverv ved Saturns nordpol, og det skarpe sollyset skaper den gylne glorien rundt orkanens øye.

Midten på orkanen er hele 2000 km på tvers – rundt 20 ganger større enn de vi opplever på Jorden.

Sophia Nasr er ikke den eneste som har avslørt fargeskalaen ved Saturns pol. Også den grafiske designeren Jason Major har vært rask til å fargelegge Cassinis blinkskudd.

Bli med på å fargelegge Saturn

Cassini gjør sitt siste dykk og går opp i flammer 15. september. Men før det skal sonden knipse flere bilder fra Saturns ringsystem, som blir sendt direkte til Jorden.

Hvis du selv vil forsøke deg med å få fram fargene i Cassini’s blinkskudd, har Planetary Society en utførlig veiledning