Så høyt kan du hoppe på andre kloder

Et hopp som varer i et minutt – eller et hopp du aldri lander fra igjen. Det er ikke alle steder i solsystemet det er like lurt å spenne fra med føttene. Og noen steder kan det være fatalt.

Et hopp i solsystemet

Tyngdekraften gjør høyden på hoppene dine ulike fra planet til planet og måne til måne.

© Shutterstock & NASA

Ta sats og hopp rett opp i lufta. På jorda vil du løfte deg omkring en halv meter fra overflaten, og lande igjen ganske raskt.

Men hvis du hopper med samme kraft et annet sted i solsystemet, får du et helt annet resultat. Tyngdekraften varierer ganske mye fra planet til planet, og hoppet ditt kan være fatalt hvis du er andre steder.

Astronomene Stuart Lowe og Chris North har leget en simulator som viser hvor høyt hoppet ditt tar deg når du befinner deg andre steder i solsystemet.

Vi har samlet noen eksempler her:

#1 Månen

Tyngdekraften på vår naturlige satellitt er 83 prosent mindre enn på jorda, og derfor vil du løfte deg om lag tre meter og ha en svevetid på omkring fire sekunder.

Et hopp på månen.

#2 Pluto

Den største av de kjente dvergplanetene har en tiltrekningskraft som svarer til 6 prosent av det vi opplever på jorda. Med samme kraft i hoppet vil du sveve 7,6 meter opp i lufta. Hoppet varer omkring 10 sekunder.

Et hopp på Pluto.

#3 Enceladus

Saturns ismåne er mye mindre enn jorda, og derfor blir et hopp også mye høyere. Med samme kraft i hoppet vil du sveve 42,6 meter opp før du daler ned igjen. Turen tar et minutt.

Et hopp på Enceladus.

#4 67P/Tjurjumov-Gerasimenko

Hvis du står på kometen der Rosetta-romferden gikk til, bør du neppe hoppe i det hele tatt. Tyngdekraften er så lav at du ville fortsette ut i rommet – uten å bli bremset ned igjen.

Et hopp på 67P.

Du kan utforske hvordan et hopp arter seg andre steder i solsystemet ved å besøke simulatoren High Jump.