Shutterstock
Pluto_solar system theme

Pluto: Dvergplanet med fem måner

Visste du at Pluto har vært nærmere solen enn Neptun? Og vet du hvorfor Pluto ikke er en planet lenger? Les flere fakta om Pluto her på siden.

Planeten Pluto

Plutoer en såkalt dvergplanet, og den lille kloden av is og stein kretser rundt solen i de ytterste kalde og mørke områdene av solsystemet. Planeten ble oppdaget av astronomen Clyde Tombaugh i 1930.

Pluto har en diameter på 2368 km. Temperaturen på Pluto er minus 223 grader, og den gjennomsnittlige avstanden fra solen er nesten 6 milliarder kilometer.

Fram til 2006 var Pluto registrert som solsystemets niende og ytterste planet, men Den internasjonale astronomiske union innførte det året en ny definisjon av hva en planet er. Det utelukket Pluto fra planetenes selskap, og den ble i stedet til en dvergplanet.

Pluto er faktisk bare solsystemets nest største dvergplanet etter Eris.

Pluto og de fem månene

Pluto har fem kjente måner. Den største av dem er Charon, som har om lag halvparten av diameteren til Pluto.

De andre fire månene er mye mindre og har fått navnene Nix, Hydra, Keberos og Styx. De siste to ble først oppdaget i 2011 og 2012 av romteleskopet Hubble.

Pluto måner

Pluto og den største månen Charon

© Shutterstock

Er Pluto en planet?

Etter at Pluto ble degradert, har vi hatt åtte planeter i solsystemet. Men det antallet vil en rekke Nasa-forskere endre på. I et manifestble det foreslått at definisjonen av planeter skal endres.

I dag er planeter definert ut fra tre parametere:

  • De skal gå i bane rundt solen

  • De skal være kuleformede

  • De skal ha ryddet banen for andre objekter

Det er det siste punktet Pluto ikke oppfyller, siden det fortsatt er massevis av asteroider i den iskalde klodens bane.

Men definisjonen betyr også at for eksempel eksoplaneter ikke er klassifisert som planeter.

Ifølge Nasa-forskerne bør himmellegemer bare oppfylle to krav før de defineres som planeter:

  • De må ikke være og aldrig have været stjerner

  • De skal være kuleformede

Den nye definisjonen gjør dermed plass til at både Pluto og en lang rekke dvergplaneter og måner i solsystemet kan kalles planeter. Det samme gjelder eksoplaneter.

Pluto er en dvergplanet i Kuiperbeltet

Plutos bane ligger i den indre delen av Kuiperbeltet, som er et belte av svært isholdige objekter, f.eks. kometer, som kretser rundt Solen utenfor Neptuns bane. Plutos bane er svært ellipseformet, og innimellom kommer den faktisk nærmere Solen enn Neptun.

Pluto planet og romsonde

Pluto og romsonden New Horizon

Romsonde utforsker Pluto

I 2006 ble romsonden New Horizons sendt av gårde, og i år 2015 passerte den Pluto. Sonden skulle ta bilder og gjennomføre forskjellige målinger av Pluto og månene.

På elleveårsdagen for oppskytingen, 19. januar 2017, ble det offentliggjort en video av planeten Pluto. Videoen er sammensatt av mer enn 100 bilder tatt av New Horizons.

Se videoen her: