Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pluto

New Horizon-sonden fløy forbi Pluto sommeren 2015 etter mer enn 9,5 års reise gjennom solsystemet.

© Shutterstock
Universet - Pluto

Nasa-video: Besøk Pluto på 70 sekunder

Takket være bilder fra romsonden New Horizons har Nasa satt sammen en video som flyr deg til Plutos iskalde overflate på noen få sekunder.

Forestill deg at du på noen få sekunder reiser flere milliarder kilometer ut i solsystemet og plasserer føttene på den iskalde og kraterdekkede overflaten av en gåtefull dvergplanet.

Det har nå blitt mulig takket være en video fra Nasa, satt sammen av mer enn 100 bilder tatt av romfartøyet New Horizons, som fløy forbi Plutoi juli 2015 etter ni år på reise.

Charon og Pluto i pardans

Klikk på videoen og bli med på ekspedisjon til Pluto.

Timelapse-videoen starter med et fjernt blikk på både Pluto og dvergplanetens største måne, Charon. Deretter kommer vi nærmere og nærmere helt til det er like før vi lander ved det lyse, hjerteformede området på overflaten.

Videoen ble offentliggjort på 11-årsdagen for at fartøyet ble skutt opp, 19. januar, sammen med et fargekart over Pluto og et fascinerende bilde av Charon, som er opplyst av et svakt, reflekterende lys fra Pluto selv.

Neste stopp: 2019

New Horizon

Illustrasjon av romsonden New Horizons.

© Shutterstock

Det enestående oppdraget til New Horizons gikk for alvor i gang sommeren 2015, da den som første romsonde noen gang fotograferte Plutos overflate.

Forbiflyvningen ble høydepunktet på en reise som hadde vart i 9,5 år, der sonden tilbakela mer enn 4,8 milliarder kilometer.

Men det blir på ingen måte det siste vi hører fra dette bereiste fartøyet. Et lite himmellegeme ved navn 2014 MU69 i et øde område av Kuiperbeltet er utpekt som neste mål, med forventet ankomst 1. januar 2019.

Les også:

Månens overflade og Jorden set fra Apollo 11, 1969
Månen

LIVE: Nasa avslører enorm nyhet om månen

3 minutter
Pluto_solar system theme
Pluto

Pluto: Dvergplanet med fem måner

3 minutter
Kom HELT tæt på Pluto
Pluto

Kom HELT tett på Pluto

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul