Nå kan du se Jupiter på nattehimmelen

Akkurat nå, og i resten av april, kan du nyte synet av kongen av solsystemet vårt, gasskjempen Jupiter, på himmelen om kvelden og natten. Den lyser kraftigere enn noen stjerne.

Jupiter er så gigantisk at massen er tre ganger så stor som alle de andre planetene i solsystemet vårt – til sammen. Og akkurat nå kan du se den lyse på nattehimmelen.

© JPL-NASA

Et spektakulært himmelfenomen kan nytes med det blotte øye resten av april måned.

Jupiter– solsystemets absolutte konge – funkler på nattehimmelen. Og giganten lyser tre ganger kraftigere enn noen stjerne.

Det beste tidspunktet for å se gasskjempen stråle er like etter solnedgang, så alt er lagt til rette for en tur ut i kveldsluften til en astronomisk opplevelse.

Du finner Jupiter i stjernebildet Jomfruen, like ved Karlsvognen (Big Dipper på dette stjernekartet).

© NASA/JPL-Caltech, Montage

Har du en noenlunde kapabel stjernekikkert, kan du faktisk se noen av Jupiters mørke og lyse belter. Men selv uten stjernekikkert er solsystemets gigant et imponerende syn.

Slik ser du Jupiter

Jupiter stiger opp over horisonten omkring 21.00, og du bør se mot øst-sørøst for å oppdage den.

Du lager en knyttneve og holder den på en armlengdes avstand, slik at undersiden ligger ved horisonten. Det svarer til 10 grader over horisonten.

Jupiter vil komme til syne 20 grader over horisonten – og altså to knyttede never.

Jupiter lyser kraftigere enn alle stjernene, men den kan også gjenkjennes ved at den lyser med et stabilt og vedvarende sølv-hvitt skjær, i motsetning til stjernene, som ser ut til å blinke.

Jupiter på topp rett sør kl. 01.00

Fra kl. 21.00 til 01.00 stiger Jupiter opp på nattehimmelen, og når den når sitt høyeste punkt vil den være synlig rett sør, i stjernebildet Krepsen (Cancer).

Er du så heldig at du har adgang til et teleskop, vil du dessuten kunne se Jupiters fire måner, Io, Europa, Ganymedes og Callisto.