Nå er Saturn den planeten med flest måner

Romforskere har funnet 20 nye måner som går i bane rundt Saturn, og planeten med det ikoniske ringsystemet har nå flere enn Jupiter. Men hva skal de 20 månene hete? Du er invitert med til navngivingsfesten, og de beste forslagene vinner.

20 måner, alle har en diameter på om lag fem kilometer. 17 beveger seg mot Saturns rotasjon, mens tre måner går «riktig» vei.

Det er oppdagelsen en forskergruppe med den amerikanske astronomen Scott S. Sheppard i spissen nylig annonserte, etter å ha finstudert Saturns ringer med Sabura-teleskopet ved Mauna Kea-observatoriet på Hawaii.

Samme teleskop oppdaget nylig 83 veldig fjerne sorte huller - eller kvasarer, som de også kalles.

Månenes baner kan avsløre hvor de kommer fra, og da forteller de oss om forholdene omkring Saturn da den ble skapt. Scott S. Sheppard, astronom ved Carnegie Institution for Science.

De 20 nye månene gjør at Saturn nå har hele 82 måner. Dermed passerer den Jupiter – som bare har 79.

©

Månene deles i grupper

Månene som går i bane rundt den enorme gassplaneten, blir plassert i tre ulike grupper ut fra helning og rotasjon: den inuittiske, nordiske og galliske.

Den inuittiske gruppen har fått to av de tre nyoppdagede månene som følger med Saturns rotasjon. De har en helning på hele 46 grader og beveger seg uregelmessig i forhold til de andre.

Månene i denne gruppen er oppkalt etter den inuittiske mytologien. Her finner vi blant annet Kiviuq, Ijiraq, Paaliaq, Siarnaq og Tarqeq (de blå ringene).

I de to andre gruppene er månene oppkalt etter henholdsvis nordisk og gallisk mytologi.

Den nordiske gruppen har fått et nytt prisvinnende medlem. Det er nemlig i denne gruppen Saturns ytterste måne nå befinner seg. Det er også denne gruppen som har fått hele 17 nye medlemmer (de røde ringene).

Den galliske gruppen får den siste månen av de 20 (de grønne ringene).

Hva skal månene hete?

I fjor oppdaget Sheppard 12 nye måner i kredsløb omkring Jupiter.

Den gangen avviklet forskningsinstitusjonen Carnegie Institution for Science en konkurranse der deltakerne kunne komme med sine navneforslag.

Det gjør de igjen i år. Og DU har mulighetene for å delta. I videoen blir det forklart hvordan du sender inn DITT forslag: