Mystisk Y på Venus forklart
En stor del av overflaten på vår naboplanet Venus er dekket av en gåtefull Y-form. Det mørke området har undret astronomene helt siden det første gang ble observert for 40 år siden. Men nå mener forskerne å ha løst mysteriet.

Et mystisk Y-formet område i Venus' atmosfære har undret forskerne i flere tiår.
Y-en, der armene er 17 000 km lange og stammen er 19 200 km lang, har ikke tidligere kunnet forklares, men nå mener forskere fra bl.a. Institute of Astrophysics of Andalusia i Spania at fenomenet kan forklares av planetens rotasjon.
Solsystemets lengste døgn
Venus bruker nesten 243 jorddøgn på å rotere én gang rundt seg selv, og har dermed solsystemets lengste døgn.
Vindsystemene oppe i planetens overskyete atmosfære er det til gjengjeld vesentlig mer fart på. Vindhastigheten er noenlunde den samme overalt, ca. 360 km/t, men nærme polene, der planetens omkrets er mindre, blåses skyene raskere rundt enn ved ekvator.
Det skaper en y-form der "stammen" går langs ekvator og forgrener seg ut i to armer mot polene.
Atmosfæren suser rundt planeten
Y-en bølger konstant rundt planeten. Denne typen bølgebevegelse er ikke kjent fra noen andre planeter i solsystemet, og forskerne mener at bølgen kan være med på å forklare hvorfor Venus' atmosfære roterer 60 ganger raskere enn planeten selv. Det spesielle fenomenet kalles superrotasjon.
Det y-formede området består av et ukjent stoff som absorberer ultrafiolett lys og derfor trer frem som mørke flekker på ultrafiolette bilder. Bølgen ser ut til å skyve opp stoffet nede fra planetens overflate, men hvilket stoff det er snakk om, er fortsatt en gåte. Noen forskere har foreslått at flekkene kunne være bakterier.
Løpsk drivhuseffekt øker temperaturen
Med en temperatur på nesten 480 grader er det likevel liten sannsynlighet for å finne liv på Venus.
Planeten, som er nummer to fra Solen, er nesten like stor som Jorden, men den tykke atmosfæren består hovedsakelig av karbondioksid og nitrogen med skyer av svovelsyre. Det giftige miljøet antas å være skapt av en løpsk drivhuseffekt.
Romsonde jakter på liv på Venus
Du kan lese mer om teorien om bakterier på Venus i artikkelen under: