JPL-Caltech/NASA
titan, saturn, måne, liv, metan

Meteornedslag kan ha skapt liv på Titan

Meteornedslaget som skapte krateret Menrva på ismånen Titan, har kanskje skapt ideelle betingelser for at livet kunne oppstå for en milliard år siden.

Den iskalde Saturn-månen Titan kan være et godt sted å lete etter liv i solsystemet vårt.

Månens overflate er spekket med hydrokarboner – og under månens skorpe skjuler det seg sannsynligvis et enormt hav av vann. Begge deler er viktige betingelser for liv.

foreslår forskere at meteornedslag kan ha blandet de to ingrediensene – og skapt ideelle betingelser for at livet kunne oppstå.

Meteornedslag slo hull i skallet

Siden 2012, da romsonden Cassini besøkte Titan, har forskerne visst at månen skjuler et hav 100 kilometer under overflaten.

Ved å lage en modell over Titans største meteornedslag, som skapte det 425 kilometer brede Menrva-krateret, har forskere ved Universidade Estadual de Campinas i Brasil funnet ut at nedslaget sannsynligvis laget hull ned til månens underjordiske hav.

Titan, Saturnus, måne, liv, metan
© NASA

Tre fakta om Saturns største måne, Titan

1: Den er den eneste blant 150 kjente måner som har en egentlig atmosfære.

2: Atmosfæren består mest av nitrogen og har regnvær av flytende metan.

2: Den er det eneste stedet med flytende væske på overflaten – bortsett fra jorden.

Skapte en sjø i en million år

Dermed ble overflaten blandet med vannet fra undergrunnen. Nedslaget skapte en stor sjø som brukte mer enn en million år på å fryse til is igjen.

En million år med en næringsrik og flytende suppe kan ha vært nok tid til at bakterier kunne utvikle seg.

titan, saturn, måne, liv, metan, krater, Menrva

Menrva-krateret er 425 kilometer i diameter. En 36 kilometer stor meteor styrtet ned her for en milliard år siden og kan ha banket ´hull ned til månens underjordiske hav.

© JPL-Caltech/ASI/NASA

Atomdrevet drone på besøk

I 2027 skal den autonome Nasa-dronen Dragonfly, som er drevet av et atombatteri, dra av gårde til Titan. Den ankommer etter planen i 2036 og kan bevege seg over store avstander.

Den er nemlig utstyrt med fire propeller og kan fly i Titans atmosfære av metan, som er fire ganger så tykk som atmosfæren på jorden. Håpet er at dronen kanskje kan lete etter liv i enten Menrva eller et annet krater.