Tauridene lyser opp nattehimmelen

Støv og stein fra kometen Encke treffer jordas atmosfære, og det gir muligheter for å se noen av de flotteste stjerneskuddene i løpet av året. Tauridene, som meteorsvermen heter, er ganske store og danner derfor lange haler over himmelen når de brenner opp i atmosfæren.

Legg deg på ryggen utenfor i de tidlige morgentimene et sted uten altfor mye lys – og se opp. Det er tid for noen av årets aller flotteste stjerneskudd.

  • Periode: 20. oktober – 10. desember 2021
  • Maksimum: 11. – 12. november 2021
  • Intensitet: 5–15 stjerneskudd i timen

Meteorsvermen Tauridene, som jorden støter inn i den første delen av november, stammer fra restene av en komet som astronomene anslår at falt fra hverandre for 20 000-30 000 år siden.

Sjanse for å finne meteoritter

Restene av den kometen – som kalles Encke – er fortsatt i bane rundt sola, og Tauridene er materiale fra den som rives løs av særlig Jupiters tyngdekraft.

Fragmentene som Encke etterlater i kjølvannet, er større enn vanlig, og det gir spektakulære stjerneskudd med lange haler, når de brenner opp i atmosfæren.

Faktisk mener astronomer at sjansen for å finne meteoritter – meteorer som har overlevd turen gjennom atmosfæren – etter Tauridene er større enn normalt.

Tauridene kommer fra Tyren

De fleste stjerneskuddene fra Tauridene har sitt opphav i stjernebildet Tyren, som ligger like ved stjernebildet Orion.

Men slett ikke alle kommer derfra, og den beste måten å oppleve meteorsvermen på er ikke å fokusere på ett sted på himmelen.

Fordi de 5–15 stjerneskuddene i timen trekker så lange haler, er det bedre å betrakte så mye av himmelen som mulig.

Slik gjør du

Legg deg på ryggen utendørs et sted uten altfor mye lys.

Vent gjerne til de veldig sene nattetimene eller tidlige morgentimene og se opp mens du lar blikket vandre rolig rundt på nattehimmelen.

Husk varme klær og et kamera.