Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nytt funn: Støvkorn i meteoritt er det eldste materialet på jorden

Dypt inne i en meteoritt har forskere funnet støvkorn som er opp mot 2,5 milliarder år eldre enn solen. Støvet kan avsløre hvordan solsystemets har oppstått.

NASA
  1. september 1969 styrtet en meteoritt i den australske landsbyen Murchison. Nå har forskere oppdaget at meteoritten inneholder støvkorn som er mellom 4,6 og 7 milliarder år gamle.

Solen og dermed også solsystemet er «bare» 4,6 milliarder år gammelt, noe som betyr at støvkornene er eldre enn solsystemet, og samtidig det eldste materialet som noensinne er funnet på jorden.

Aldersbestemmelse var tidligere ikke mulig

Støvkornene består av silisium og karbon, og er så gamle at forskerne måtte bruke en ny teknikk for å bestemme alderen på dem. Kornene ble skilt fra meteoritten allerede i 1990, men de ble den gang lagt på lager fordi teknologien ikke var avansert nok til å aldersbestemme så gammelt materiale.

Når støvkornene beveger seg gjennom universet, blir de utsatt for kosmisk stråling. Mengden av stråling er konstant og gjør med tiden silisium om til helium og neon. Forskerne kan derfor beregne hvor lenge kornene har blitt utsatt for strålingen ved å måle mengden av helium og neon.

Det viste seg at over halvparten av støvkornene er mellom 4,6 og 4,9 milliarder år gamle. Omkring åtte prosent av kornene er 5,5 milliarder år gamle og ett korn er omkring 7 milliarder år gammelt.

Kornene består av det forskere kaller kosmisk støv. Når en stjerne dør, eksploderer den i en såkalt supernova og kaster ut det støvet som gjennom milliarder av år blir en del av nye stjerner, planeter, måner eller meteorer.

Støvet er nøkkelen til solsystemets barndom

Forskerne mener at resultatet bidra til å forstå hvordan solsystemet vårt har oppstått. Kosmisk støv, som det forskerne har aldersbestemt, er nemlig det samme støvet som solen, jorden og vi selv er laget av.

Den høye forekomsten av 4,6 til 4,9 milliarder år gamle støvkorn tyder på at en rekke stjerner døde like før solsystemet vårt oppsto. Stjernene antas å være dannet 2,5 milliarder år tidligere, i en periode der galaksen vår opplevde usedvanlig mange stjernefødsler.

De tallrike fragmentene fra Murchison-meteoritten er blitt fordelt blant forskere over hele verden. De fleste har endt opp hos The Field Museum i Chicago i USA.

© Museums Victoria / CC BY

Murchison-meteoritten er et sjeldent funn

Meteoritten eksploderte i atmosfæren over Murchison i Australia klokken 10.58 28. september 1969. Først nå har teknologien gjort det mulig for forskere å aldersbestemme de eldgamle støvkornene som meteoritten inneholdt.

Mange fragmenter ble spredt utover et kilometerstort område, og til sammen har omkring 100 kilo blitt samlet inn.

Fordi meteoren styrtet ned om dagen, var mange av Murchisons beboere vitne til nedslaget, og fragmentene ble derfor raskt samlet inn.

Det er ikke første gang meteoritten har gitt oss kunnskap om solsystemet. Faktisk har forskere flere ganger klart å finne aminosyrer – de grunnleggende byggesteinene i proteiner – i Murchison-meteoritten.

Les også:

Stjerneskudd
Meteor

Her får du din helt egne stjerneskudd-kalender

10 minutter
Geminidene
Meteor

13. desember: Asteroide leverer opp mot 160 stjerneskudd i timen

2 minutter
Meteor

Gled deg: Mai byr på et astronomisk festfyrverkeri

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul