Meteoritt på 40 meter kan utslette Kragerø
Faren for at Jorden blir truffet av en stor asteroide som den som tok livet av dinosaurene, er ifølge astronomene ganske liten. Men selv mindre meteoritter kan utrette store skader og utslette hele byer.

Årlig blir planeten drøyt 40 000 tonn tyngre på grunn av små og store meteoritter. De aller fleste er så små at de bare brenner opp i atmosfæren og blir det vi kaller stjerneskudd.
Men iblant er meteorittene så store at jordatmosfæren ikke klarer å bremse dem helt. De fortsetter uforstyrret og stanser først når de treffer jordoverflaten. Da stanses de til gjengjeld så brått og ettertrykkelig at resultatet er en større eksplosjon.
I det nyeste nummeret av Illustrert Vitenskap ser vi i en stor temaartikkel nærmere på asteroidene og kometene. Fordyp deg i hvor galt det kan gå hvis en stein fra rommet slår ned her i Norge.
Kragerø blir til et dypt hull
Hvis en bare 40 meter stor meteoritt av jern og nikkel slår ned med en fart på 72 000 km/t, frigir den like mye energi som 1600 atombomber på størrelse med dem som ble detonert over Hiroshima og Nagasaki. Nedslaget resulterer i et krater med cirka 1,2 kilometers diameter.
Et slikt nedslag vil forvandle en by som Kragerø til et hull i bakken. Eksplosjonen vil utløse et jordskjelv med en styrke på 4,9 på Richters skala. Etter 40 sekunder når trykkbølgene frem til Oslo cirka 200 km borte, og byens borgere vil føle at jorden skjelver litt under føttene.
Alvorlige forbrenninger i Oslo
En mye større asteroide med en diameter på 1,75 km vil selvfølgelig skape større ødeleggelser. Hele Kragerø kommune gjøres om til et 24 km stort krater, og folk i Oslo er ikke lenger i sikkerhet.
En enorm ildkule med den diameter på 23 km vil lyse som en ekstra sol på himmelen over Kragerø, og varmeutstrålingen fra den vil være så kraftig agt de fleste brennbare materialer i Oslo vil ta fyr. Osloborgere som oppholder seg utendørs, vil få tredjegrads forbrenninger.
Et jordskjelv med styrke på 8,3 vil skape kaos i inventaret i kontorer og private hjem, og bygninger og skorsteiner vil rase sammen. Få minutter etter nedslaget blir Oslo truffet av trykkbølgen etter eksplosjonen, og vindusruter pulveriseres og trær rives over ende.
Jord og stein som ble kastet opp i eksplosjonen, vil regne ned over hele Sør-Norge, og Oslo vil bli dekket av et cirka ni centimeters tykt lagt av nedfall.
Norge blir utslettet
Et nedslag på størrelse med det som utryddet de landbaserte dinosaurene for 66 millioner år siden, får ikke bare konsekvenser for Norge, men for hele verden.
Krateret med sentrum i Skien vil rekke nesten helt frem til Oslo, og sammen med resten av landet blir alt forvandlet til aske i en kolossal ildkule med en diameter på nesten 250 kilometer.
Når trykkbølgen kommer, jevnes alt av gjenværende bygninger med jorden, og hovedstaden begraves under et mer enn 100 meter tykt lag av materiale som ble slynget opp av eksplosjonen.
Milliarder av tonn stein og meteoritt fordamper, og enorme mengder støv og smeltet stein sendes meget høyt opp i atmosfæren eller helt ut av den. Dette brer seg over hele kloden, og på vei ned igjen blir det varmt på grunn av luftmotstanden. Varmen kan bli så intens at visne blader og furunåler tar fyr.
Klimaet på Jorden blir helt forandret
Støv og gasser fra nedslaget samt sot og aske fra en verden i brann hindrer solstrålene i å nå ned til jordoverflaten. Mange planter dør, og temperaturen faller drastisk i månedsvis. Gassene kan også forårsake syreregn og ødelegge ozonlaget.
Livet på Jorden får det svært vanskelig, men de mest optimistiske forskerne tror faktisk at menneskerasen er tilpasningsdyktig nok til å klare seg gjennom prøvelsene i et eller annet omfang. Selve kloden vil sannsynligvis ikke varig påvirkes av nedslaget.