Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Leonidene byr på kosmisk stjerneshow

Jorda suser akkurat nå gjennom meteorsvermen Leonidene, og det betyr stjerneskudd i lange baner til nattevåkere. Meteorsvermen når i år toppen natt til 17. november, og du kan glede deg til 15-20 stjerneskudd i timen på en klar nattehimmel.

Om Leonidene

Nattehimmelen lyser nå opp av meteorsvermen Leonidene, som er rester av kometen Temple-Tuttle.

På vei rundt sola passerer jorda rett gjennom et teppe av støv og stein fra kometen, og det gir oss opptil 15 flotte stjerneskudd i timen, med natten til tirsdag 17. november som det absolutte høydepunkt.

Du må finne Løven

For å få mest mulig ut av Leonidene må du finne stjernebildet Løven, for det er her de fleste stjerneskudd vil ha sitt utspring. Derav navnet.

Men pass på at du ikke fokuserer hele oppmerksomheten på ett sted på himmelen.

Leonidene gir flotte lange haler, og derfor er det beste rådet å la blikket vandre rundt stjernebildet Løven, slik at du ikke går glipp av stjerneskuddene på vei tvers over nattehimmelen.

Leonidene har potensial til å skape et av de absolutt største showene på nattehimmelen, og meteorsvermen har noen år levert opp mot 50.000 stjerneskudd i timen. Men en meteorstorm av den styrken forventes først å inntreffe i år 2099, og vanligvis ligger intensiteten mellom 12 og 20 stjerneskudd i timen. Her en leonide fanget i Silkeborg i Danmark av himmelfotograf og amatørastronom Jesper Grønne.

© Jesper Grønne

Legg deg på ryggen – i varme klær

Det beste er faktisk å legge deg på ryggen under nattehimmelen et sted uten altfor mye lysforurensning. Eller så kan du ta plass i en godt tilbakelent hagestol.

Se kalenderen med alle årets meteorsvermer her!

Husk noe varmt å drikke og ikke minst varme klær. Stjernekikking i november kan være en kald fornøyelse.

Guide til Leonidene

© Stellarium

SLIK GJØR DU

Du har de best sjanser for å oppleve Leonidene på slutten av natten, altså før morgengry, 17. november. Finn stjernebildet Løven (i siktekornet). Det er her de fleste stjerneskuddene vil have sitt utspring.

  • HVOR OG NÅR?

    Du har de best sjanser for å oppleve Leonidene på slutten av natten, altså før morgengry, 17. november. Finn stjernebildet Løven (i siktekornet). Det er her de fleste stjerneskuddene vil have sitt utspring.

  • SYNLIGHET?

    Hvis været er med oss, er forholdene gode i år, for månen lyser ikke opp atmosfæren. I områder uten kunstig lysforurensing gir det en mørk himmelbakgrunn til de ofte raske og klare leonidene.

Les også:

Delvis solformørkelse
Solformørkelse

I SOMMER: Opplev en delvis solformørkelse i Norge

4 minutter
Meteorer
Meteor

20. oktober: Komet bader jorda i stjerneskudd

3 minutter
Geminidene
Meteor

13. desember: Geminidene leverer opp mot 150 stjerneskudd i timen

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul