Alan Chen/Unsplash

Julehimmelen pynter seg med stjerneskudd

STJERNEGUIDE: Årets siste meteorsverm regner nedover oss i juledagene. Ta med tepper og termos ut i natten og opplev ursidene.

OM JULENS STJERNEREGN

Hvis du fortsatt ikke har sett et stjerneskudd i år, har du din siste sjanse nå!

Ursidene besøker oss i dagene omkring 17.-26. desember, med mange stjerneskudd i timen.

Hvis du tar et teppe under armen og beveger deg ut natten mellom 21. og 22. desember, da meteorsvermen når toppen, har du en sjanse for å få med de siste stjerneglimtene i 2020.

Siden månen i år er nesten full samtidig med meteorsvermen, vil noen av de svakere stjerneskuddene drukne i det sterke månelyset, men det er fortsatt muligheter for å oppleve de mer lyssterke.

Kometstøv brenner opp i jordens atmosfære

Ifølge astronomene kan vi regne med om lag 10 stjerneskudd i timen når meteorregnet når toppen.

Ursidene kommer fra kometen 8P/Tuttle, som bruker 14 år på en runde rundt solen. Stjerneskuddene glimter på himmelen fordi jorden passerer de støvrestene kometen etterlater langs banen.

Du kan se stjerneskuddenes bane i solsystemet her.

Julestjerneskud funkler flottest i det fri

Vil du ha best mulig sjanse for å se stjerneskuddene, bør du droppe kikkerten og finne et sted med bredt utsyn så langt unna fra gatelamper og lyskilder som mulig.

Sjansene er best hvis du gir øynene 20–30 minutter til å tilpasse seg mørket slik at du kan få øye på de glimtende kometrestene på nattehimmelen.

STJERNEGUIDE

SLIK GJØR DU:

HVOR OG NÅR?

Meteorsvermen kan oppleves mellom 17. og 26. desember, men når sitt maksimum natten mellom den 21. og 22. Se etter Lille Bjørn, rett nord og om lag 40 grader over horisonten klokken ni om kvelden 21. desember.

SYNLIGHET?

Ursidene leverer stjerneskudd med forholdsvis korte haler, siden de bryter gjennom jordens atmosfære relativt langsomt for en meteorsverm (115.000 km/t). Derfor når ikke meteorene så langt på himmelen før de brenner ut, og du må være oppmerksom for å fange de siste glimtene.