Martin Fredholm

Hva er dette? Leser får øye på ildkule på himmelen

Ved München så vi noe fantastisk på himmelen som vi filmet med mobilen. Er det en meteor som holder på å bryte gjennom atmosfæren?

Ildkulen i videoen er dessverre verken en meteor eller en bit romskrot. Det er nok et jetfly som reflekterer sollyset og trekker et kondensspor av vanndamp etter seg.

Ekte ildkuler ser nemlig annerledes ut. Fenomenet oppstår når store klumper av stein, is eller metall brenner opp mens de dundrer gjennom atmosfæren med flere tusen kilometer i timen.

Derfor varer de sjelden så lenge som den lysende gjenstanden i videoen.

Hvis videoen viste en meteor, ville den strålende kulen foran være mye større i forhold til halen. En ildkule varierer vanligvis også i lysstyrke fordi klumpen av stein, metall eller is ikke er perfekt rund og derfor tumler gjennom atmosfæren mens den går i stykker.

Gjenstanden ser mer ut som et raskt jetfly, sannsynligvis et militært jagerfly som reflekterer den nedadgående solen og dermed vil se ut som en ildkule. Det forklarer også at videoen varer i 24 sekunder. En ildkule fra verdensrommet lyser som regel bare opp i to til ti sekunder.

Halen av kondens er egentlig to striper, noe som tyder på et jetfly med to motorer. Det tyske flyvåpenet opererer med to jagerfly, Eurofighter Typhoon og Panavia Tornado. Begge modeller er utstyrt med to motorer, så det er vanskelig å vurdere presist hvilket fly det er snakk om.

Ildkuler forekommer et sted på jorden en gang eller to i døgnet og skyldes meteorer som minst er på størrelse med en knyttneve og lyser sterkere enn fullmånen i opptil 10 sekunder.

Mye vanligere er stjerneskudd, som treffer jorden flere hundre ganger i døgnet.

Partikler helt ned til størrelsen på et sandkorn kan skape stjerneskudd som raskt brenner opp og bare trekker en lysende stripe høyt oppe på himmelen. De er spesielt hyppige i forbindelse med årlige meteorsvermer som Leonidene og Perseidene.

Ildkuler skal rapporteres

Forrige gang en virkelig stor meteor brøt gjennom atmosfæren, var 15. februar 2013. Da eksploderte en om lag tolv tonn tung steinklump over den russiske byen Tsjeljabinsk. Nesten 1500 personer kom til skade, blant annet fordi trykkbølgen knuste mange vinduer.

Ser du en ildkule, kan du rapportere den på www.fireball.imo.net. Her registrerer American Meteor Society alle rapporter om ildkuler slik at retning og varighet kan samles seg i en modell og gi et sannsynlig nedslagssted for meteoritten.

Har du et naturvitenskapelig spørsmål eller et bilde du savner svar på, så send det via www.illvit.no/spoross.