Himmelen fylles med stjerneskudd denne helgen

En fjern komet er årsak til tusenvis av stjerneskudd. Rester fra kometens bane gjennom solsystemet vil denne helgen brenne opp i atmosfæren.

Meteorsverm

Tusenvis av stjerneskudd vil lyse opp himmelen denne helgen, når perseidene besøker jorda.

© Shutterstock

Legg deg ned under åpen himmel sammen med noen du er glad i og tenk ut noen ønsker.

Årets største meteorsverm, perseidene, maler striper over himmelen denne helgen.

100 stjerneskudd i timen

I fjor kunne folk observere mer enn 150 stjerneskudd i timen da svermen nådde sitt høydepunkt. Selv om en trekvart måne i år stjeler noe av glansen, vil likevel de kraftige stjerneskuddene fra perseidene være tydelige på stjernehimmelen.

Natten mellom fredag og lørdag

Det vil være mulig å se stjerneskudd hele helgen, men natten mellom 11. og 12. august vil showet nå sitt høydepunkt, med opp mot 100 stjerneskudd i timen.

Meteorene ser ut som de kommer fra stjernebildet Perseus – og det har gitt dem navnet perseidene. Perseus kommer fram i nord etter solnedgang og beveger seg mot øst, så hvis man vil ha med seg mest mulig, bør man holde blikket rettet mot den nordøstlige stjernehimmelen.

En sjelden gjest

Meteorsvermen er rester fra kometen 109P/Swift-Tuttle, som passerer det indre solsystemet hvert 133. år.

Forrige gang den passerte, var i 1992. Hvis du ikke husket på å se opp den gangen, kan du ikke regne med å så se kometen, for den kommer først tilbake i 2126.

Selv om kometen er langt unna, har den etterlatt en strøm av støv og småstein, og når disse restene møter jordas atmosfære med 59 kilometer i sekundet – mer enn 200.000 km/t, brenner de opp og skaper det spektakulære lysshowet.