Shutterstock
Stjerneskudd fra Geminidene

Geminidene 2023 – Opplev årets største meteorregn

Natt til 14. desember 2023 kan du oppleve stjerneskudd overalt på himmelen når vi passerer årets kraftigste meteorregn, Geminidene.

Geminidene 2023

Når meteorbygen Geminidene ankommer i desember, vil det bli opptil 160 stjerneskudd i timen på himmelen. Geminidene ligner ikke på de andre meteorbygene, som normalt skyldes støv fra kometer. Geminidene stammer derimot fra asteroiden 3200 Phaethon.

I motsetning til kometer, som først og fremst består av is og støv, har ikke asteroider noen lang hale, og astronomene vet ikke hvorfor 3200 Phaethon mister støv eller hvorfor meteorbygen blir kraftigere for hvert år.

3200 Phaethon - Asteroide

Hvis 3200 Phaethon varmes opp av solen, kan det være årsaken til at den avgir støvpartikler.

© NASA/JPL-Caltech/IPAC

En av teoriene er at asteroiden kommer så tett på sola at den tørker ut, slik at den sprekker opp og dermed avgir støvpartikler. Partiklene blir senere trukket inn i jordas bane av Jupiters sterke tyngdekraft, og for hvert år som går, kommer det flere partikler, og flere stjerneskudd på nattehimmelen.

Stjernebildet Tvillingene

Geminidene stammer fra stjernebildet Tvillingene.

© Shutterstock

Når er Geminidene synlige i Norge?

Geminidene kan ses fra 4. desember til 17. desember 2023.

Det kraftige meteorregnet kan vi oppleve natt til 14. desember 2023.

Månelys påvirker Geminidene

For at Geminidene skal bli kraftigst mulig, må månen lyse svakt, siden det ellers kan være vanskelig å få øye på alle de lysende stjerneskuddene.

Når Geminidene gjør sitt inntog i år, er månen halv, noe som er akseptabelt – men ikke like bra som nymåne. Hvis været er klart, bør du kunne se massevis av stjerneskudd – særlig hvis du drar ut av byen.

De beste forholdene for å se stjerneskuddene finner du for eksempel på fjellet – langt fra byens lysforurensning.

VIDEO: Se Geminidene skyte over himmelen

Opptakene er fra Topaz Lake på grensen mellom California og Nevada.

Slik ser du Geminidene i 2023

Illustrert Vitenskap gir deg guiden til hvordan du best opplever meteorsvermen Geminidene i Norge.

  • Når: Geminidenes aktivitet når toppen natten mellom 14. og 15. desember. Klokken 2 er det beste tidspunktet. Startpunktet er cirka 65 grader over horisonten mot sør.
  • Hvor: Du kan oppleve de mange og flotte stjerneskuddene overalt på himmelen. Stjerneskudd i startpunktet vil bare blusse opp og avta igjen, mens de andre beveger seg i alle retninger.
  • Fotografering: Bruk et kamera med stativ og lang lukkertid, og sett det til å ta så mange bilder som batteriet og minnet tillater. På bildene vil Geminidene framstå som lysende streker.

Flere muligheter for meteorregn i 2023

Selv om Geminidene kan oppleves i desember, er de ikke det siste meteorregnet i 2023.

Fra 17. til 26. desember kan du oppleve meteorsvermen Ursidene.

Ursidene er et noe mindre meteorregn sammenlignet med Geminidene. Men det kan fortsatt gi 10 stjerneskudd i timen og gjøre julen litt mer magisk.

Elsker du stjerneskudd? Bruk vår stjerneskuddkalender og les alt om årets meteorregn.