Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flere bilkameraer fanget meteoren på film.

© Youtube.com
Universet - Meteor

Eksploderende meteor kunne måles på Richters skala

I forrige uke satte en meteor himmelen i brann over den amerikanske staten Michigan. Trykkbølgen som fulgte, var så kraftig at den svarte til et mindre jordskjelv.

Et kraftig lysglimt skjærer seg gjennom himmelen. Tre minutter senere kommer det voldsomme braket som skaper en trykkbølge som er så kraftig at den har samme effekt som et jordskjelv som måler 2,0 på Richters skala.

Folk i den amerikanske delstaten Michigan var vitner til et sjeldent fenomen om kvelden tirsdag 16. januar.

En såkalt bolide – en eksploderende meteor– tordnet over staten.

Den største faren er trykkbølgen

Bolider er sterkt lysende meteorer som trekker en stripe av ild etter seg på himmelen. De fleste eksploderer i atmosfæren, og fragmentene brenner opp før de når jorda.

Den største faren er derfor trykkbølgen – ikke fallende romsteiner.

Ut fra lysstyrken og trykkbølgen anslår forskere at meteoren over Michigan var omkring to meter i diameter, og at den hadde en fart på 45 000 km/t da den eksploderte.

Det skjedde så langt oppe i atmosfæren at det tok tre minutter før braket og trykkbølgen nådde bakken, der de ble fanget opp av seismisk utstyr.

Russisk bolide målte 4,2 Richter

Boliden over Michigan er i den mindre enden av skalaen. I 2013 eksploderte en annen bolide over den russiske byen Tsjeljabinsk.

Lyset fra denne boliden var ca. 30 ganger kraftigere enn lyset fra sola, eksplosjonen var som 30 Hiroshima-bomber, og trykkbølgen ble målt til 4,2 på Richters skala.

I Russland forårsaket meteoren skader på 1159 personer og over 3000 bygninger. I Michigan har befolkningen vært heldigere – her er det ingen meldinger om skader.

Les også:

Asteroide impact
Meteor

Kan en asteroide treffe meg?

1 minutt
Meteor

Gigantisk meteor utryddet folkeslag

10 minutter
Meteor

Bygg en meteor og utslett jorda

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul