Eksploderende meteor kunne måles på Richters skala

I forrige uke satte en meteor himmelen i brann over den amerikanske staten Michigan. Trykkbølgen som fulgte, var så kraftig at den svarte til et mindre jordskjelv.

Flere bilkameraer fanget meteoren på film.

© Youtube.com

Et kraftig lysglimt skjærer seg gjennom himmelen. Tre minutter senere kommer det voldsomme braket som skaper en trykkbølge som er så kraftig at den har samme effekt som et jordskjelv som måler 2,0 på Richters skala.

Folk i den amerikanske delstaten Michigan var vitner til et sjeldent fenomen om kvelden tirsdag 16. januar.

En såkalt bolide – en eksploderende meteor– tordnet over staten.

Den største faren er trykkbølgen

Bolider er sterkt lysende meteorer som trekker en stripe av ild etter seg på himmelen. De fleste eksploderer i atmosfæren, og fragmentene brenner opp før de når jorda.

Den største faren er derfor trykkbølgen – ikke fallende romsteiner.

Ut fra lysstyrken og trykkbølgen anslår forskere at meteoren over Michigan var omkring to meter i diameter, og at den hadde en fart på 45 000 km/t da den eksploderte.

Det skjedde så langt oppe i atmosfæren at det tok tre minutter før braket og trykkbølgen nådde bakken, der de ble fanget opp av seismisk utstyr.

Russisk bolide målte 4,2 Richter

Boliden over Michigan er i den mindre enden av skalaen. I 2013 eksploderte en annen bolide over den russiske byen Tsjeljabinsk.

Lyset fra denne boliden var ca. 30 ganger kraftigere enn lyset fra sola, eksplosjonen var som 30 Hiroshima-bomber, og trykkbølgen ble målt til 4,2 på Richters skala.

I Russland forårsaket meteoren skader på 1159 personer og over 3000 bygninger. I Michigan har befolkningen vært heldigere – her er det ingen meldinger om skader.