NASA

Vår minste nabo titter nå fram fra skjulestedet sitt

Den minste planeten i solsystemet er bare synlig bare noen få ganger i året – blant annet akkurat nå. Vi hjelper deg med å finne den.

OM MERKUR

Akkurat nå har du gode muligheter for å se solsystemets innerste og minste planet, Merkur. Planetens diameter er bare 4878 kilometer – litt over en tredjedel av diameteren til jorden, omtrent som bredden av USAs fastland.

Nettopp størrelsen og den korte avstanden til solen gjør at det vanligvis er vanskelig å observere Merkur. For det meste er den enten skjult bak solen eller druknet i det kraftige lyset foran den.

Det beste tidspunktet å se Merkur på er derfor når den befinner seg lengst unna solen sett fra jorden. Dette tidspunktet i Merkurs bane kalles også for maksimalt elongasjon.

Når Merkur er lengst fra sola sett fra jorda, er planeten mest synlig.

© NASA

På grunn av planetens tette forhold til solen vil Merkur være synlig enten like før soloppgang eller like etter solnedgang, avhengig av hvilken side av solen den befinner seg på.

Planeten bruker 88 dager på en runde rundt solen, og maksimalt elongasjon kan derfor oppleves flere ganger i året. Merkur og Venus er de eneste planetene det er best å se under maksimalt elongasjon. Det skyldes at de er nærmere solen enn jorden er.

© Lasse alexander lund-andersen & anders spillemose bothmann

Merkur beviste romtiden

I flere tiår forsøkte astronomer å forklare Merkurs bane med en ekstra, ukjent planet. Men så kom Einsteins relativitetsteori.

Merkurs bane avviker med om lag to grader hvert århundre. Einsteins relativitetsteori forklarer det ved at solens masse bøyer romtiden omkring seg, noe som slynger Merkur ut i en forandret bane.

GUIDE TIL MERKUR

Stjernehilmen, Merkur
©

SLIK GJØR DU

HVOR OG NÅR?

Du kan se Merkur i skumringen like etter solnedgang 11. april. Planeten forsvinder bag horisonten omkring kl. 22

SYNLIGHET?

Merkur lyser helt klart – selv gjennom skumringslyset. Med en kikkert kan du se at planeten har faser, akkurat som månen. Fasen vil nå være halv – slik du ser halvparten av Merkurs dagside og halvparten av nattsiden.