Ville du overleve på Mars? Bare helt spesielle personer kan det

Godt overblikk, kreativ og med meget lang lunte. Det er bare noen av det Mars krever av sine første menneskelige beboere.

Kan du overleve på Mars?

I tillegg til store teknologiske krav stiller et liv på Mars også krav til de personene som skal bo på den golde planeten.

Livet på planeten kommer til å minne om livet på jorden, men det vil likevel være svært annerledes. Derfor krever Mars-ferder helt spesielle personer.

John Clarke er leder av Mars Society Australia og skal snart delta i et 160 dager langt forsøk som skal simulere liv på den røde planeten. Til MailOnline forteller han hva som kreves av deltakerne.

Dere skal bo tett

– Først og fremst må du ha en høy sosial intelligens. Du må bo i noe som svarer til en liten, treroms leilighet sammen med fem–seks andre, sier John Clarke til MailOnline.

Derfor må forholdet til de andre reisende bli mer familiært enn kollegialt.

Dessuten er det et krav at du har full kontroll på den jobben du skal utføre. Du må dessuten beherske to til tre arbeidsoppgaver i tillegg til dine egne, i tilfelle du må erstatte en av de andre.

En siste viktig egenskap er at du må kunne bevare overblikket og tenke kreativt: Du må løse spontane problemer – ikke bare tekniske, men også sosiale.

Fra ørken til kulde

Forsøket John Clarke skal delta i, heter Mars 160. Her blir syv personer isolert i først 80 dager i ørkenen i Utah og så 80 dager på Devon Island i Canada – verdens største ubebodde øy.

I forsøket blir et liv på Mars imitert ned til minste detalj, helt fra romdrakter til boligenheter. Det eneste det ikke er mulig å ta høyde for, er at tyngdekraften på Mars er langt svakere.