Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan du overleve på Mars?
Universet - Mars

Ville du overleve på Mars? Bare helt spesielle personer kan det

Godt overblikk, kreativ og med meget lang lunte. Det er bare noen av det Mars krever av sine første menneskelige beboere.

I tillegg til store teknologiske krav stiller et liv på Marsogså krav til de personene som skal bo på den golde planeten.

Livet på planeten kommer til å minne om livet på jorden, men det vil likevel være svært annerledes. Derfor krever Mars-ferder helt spesielle personer.

John Clarke er leder av Mars Society Australia og skal snart delta i et 160 dager langt forsøk som skal simulere liv på den røde planeten. Til MailOnline forteller han hva som kreves av deltakerne.

Dere skal bo tett

– Først og fremst må du ha en høy sosial intelligens. Du må bo i noe som svarer til en liten, treroms leilighet sammen med fem–seks andre, sier John Clarke til MailOnline.

Derfor må forholdet til de andre reisende bli mer familiært enn kollegialt.

Dessuten er det et krav at du har full kontroll på den jobben du skal utføre. Du må dessuten beherske to til tre arbeidsoppgaver i tillegg til dine egne, i tilfelle du må erstatte en av de andre.

En siste viktig egenskap er at du må kunne bevare overblikket og tenke kreativt: Du må løse spontane problemer – ikke bare tekniske, men også sosiale.

Fra ørken til kulde

Forsøket John Clarke skal delta i, heter Mars 160. Her blir syv personer isolert i først 80 dager i ørkenen i Utah og så 80 dager på Devon Island i Canada – verdens største ubebodde øy.

I forsøket blir et liv på Mars imitert ned til minste detalj, helt fra romdrakter til boligenheter. Det eneste det ikke er mulig å ta høyde for, er at tyngdekraften på Mars er langt svakere.

Les også:

Mars

Kina sender rover til Mars for å finne liv

7 minutter
Mars

Mission Mars: Tre land leter etter liv

0 minutter
Mars

Tre farkoster flyr nå mot Mars for å finne liv

11 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul