NASA
Slik ser Mars ut

Siste nytt fra Mars

Akkurat nå er hele 3 aktive farkoster på planeten Mars, og de sender løpende oppdateringer som du kan følge med på her.

På planeten Mars er det mer trengsel enn noen gang før. For akkurat nå er det hele tre aktive farkoster der.

©

Romkappløp i gang på Mars

Både USA, Kina og De forente arabiske emirater (UAE) er i kappløp om å finne liv på Mars og om å være først til å sende en bemannet ferd til planeten.

Se alt om Mars-kappløpet her

Oppdateringer fra Mars:

Her får du de siste nyhetene fra den røde planeten.

NASA-helikopter finner spennende terreng på Mars

Under sin niende flyvning, som foregikk 5. juli, tok dronehelikopteret Ingenuity en rekke bilder av den røde planeten som hjelper forskerne med å planlegge neste etappe av Mars-ekspedisjonen.

Roveren Perseverance skal ut og grave opp jordprøver for å lete etter liv – eller spor av det – og dronebildene peker både i retning av lovende områder og vanskelig terreng det lille kjøretøyet må navigere rundt.

Oppløsningen på Nasas satellittbilder lar bare vitenskapsmennene å se stein med en størrelse fra en meter i diameter, og selv mindre steiner er for store for Perseverance-roveren. Mini-helikopteret fungerer derfor som en speider i planleggingen av roverens rute.

Nasas forskere er imidlertid spesielt interessert i en steinformasjon ved navn Raised Ridges. De mener at det kanskje har vært breddene til en elv for lenge siden, og derfor er området spesielt interessant i jakten på spor etter organismer.

Forhøjede klipper på Mars
© NASA

Raised Ridges

Forskerne håper klippene kan gjemme på spor etter liv. Mini-helikopteret Ingenuitys skygge ses nederst på bildet.

Sandklitter på Mars
© NASA

Sanddyner

Uten Ingenuitys siste bilder kunne roveren godt ha kjørt seg fast i de store sanddynene på vei til Raised Ridges.

Grundfjeld på Mars
© NASA

Grunnfjell

Bildene viser grunnfjellet på Mars – og mange store steiner som teamet bak Perseverance nå kan styre trygt utenom.

Kinas Mars-rover Zhurong kjører nå rundt på Mars.

Den kinesiske romorganisasjonen har offentliggjort bilder som viser hvor Zhurong-roveren har kjørt ned landingsrampen. Bildene er tatt av romsonden Tianwen-1.

I øverste høyre hjørne er det to prikker. Den største er landingsrampen, mens den lille er Mars-roveren, som har kjørt et lite stykke unna. Det mørke området som omgir landingsplattformen, kan være forårsaket av motorrøyk under landing. De symmetriske lyse stripene i landingsplattformens nord-sørlige retning kan være støv som har oppstått da landingsplattformen tømte det resterende drivstoffet etter landing.
Den lyse flekken i midten av bildet stammer fra Mars-roverens landingskapsel og fallskjerm, mens den lyse prikken nederst til venstre i bildet er fra varmeskjoldet fra landingskapselen.

© CSNA

Planen er at Zhurong-roveren skal kjøre rundt og samle inn data på Mars i omkring tre måneder.

Kina lander rover på Mars
© Shutterstock

Kinesisk rover lander på Mars

Som bare det andre landet i verden har Kina klart å få roveren Zhurong trygt ned på Mars.

Roveren landet i det området som heter Utopia Planitia, der det også landet en Nasa-sonde i 1976.

Zhurong, som er oppkalt etter en kinesisk ildgud, har batteri til om lag 90 dagers kjøring. Den kan kjøre i om lag 200 meter i timen og er blant annet utstyrt med en radar som kan trenge gjennom bakken og se etter vann og is i 100 meters dybde.

Roveren har også en magnetometer, og det er første gang det utstyret er sendt til Mars på en rover. Magnetometeret skal brukes til å finne ut hvordan Mars mistet sitt magnetfelt og dermed også atmosfære og vann.

Selv om de forskningsmessige målene ikke er så store, er dette en teknologisk demonstrasjon fra kinesisk side. I 2028 eller 2030 forventer Kina å sende opp en sonde som skal bringe Mars-jord tilbake til jorden.

Nasa-helikopter flyr på Mars

19. april 2021

For første gang har Nasa fløyet på en annen planet. Det 1,8 kilo tunge dronehelikopteret Ingenuity lettet fra overflaten på Mars og fløy 3 meter opp i luften, der den hang i om lag 40 sekunder før den landet igjen.

Flyvningen var fastsatt til 11. april, men på grunn av programvareproblemer ble det utsatt.

Mars-helikopteren Ingenuity skal bane vei for en ny jakt på liv på Mars
© NASA/JPL-Caltech

Slik kommer Ingenuity til å fly

Ingenuity-helikopteret skal lete etter liv på Mars. På grunn av en tidsforsinkelse mellom Mars og jorden skal helikopteret kunne fly og undersøke overflaten selv.

Se hvordan helikopteret kommer til å fly her

Gjemt under et av solpanelene har Ingenuity-helikopteret en liten hyllest til det første flyet noen gang. Det er et lite stykke materiale fra brødrene Wrights fly.

Video: Se mini-helikopteret lette for første gang

Det er en teknologisk utfordring å fly på Mars. Temperaturene kan falle helt ned til -90°C om natten samtidig med at det er en tynn atmosfære på bare 1 prosent av den vi har på jorden.

Derfor måtte Ingenuity være lett og ha rotorblader som er både større og raskere enn de man trenger på jorden.

Kilde: NASA