NASA InSight

Send navnet ditt GRATIS til Mars

Skynd deg! Tirsdag er siste sjanse til å få navnet ditt til Mars med NASAs InSight-ferd, som drar av sted i mars 2016. Det koster ikke noe.

4. september 2015 av Karen Grubbe

Når NASAs InSight Lander i mars neste år drar mot Mars, kan du få med navnet ditt om bord. Men du må være rask – for 8. september er siste sjanse.

Vil du ha med navnet ditt, må du registrere deg på NASAs hjemmeside:

Opptjen bonuspoeng på turen

Prosjektet, som går under navnet "fly-your-name", gir vanlige mennesker muligheten til å få navnet sitt med på NASAs reiser til Mars.

Navnene registreres på en mikrobrikke, og på samme måte som hos flere vanlige flyselskap, kan spesielt hyppige brukere samle bonuspoeng for hver tur de deltar på.

Den første ferden i navneprosjektet var testflyvningen av Orion-kapselen i desember i fjor. Omkring 1,38 millioner romentusiaster fikk navnet sitt med på sonden, som en dag skal fly astronauter til Mars.

InSight borer på Mars

Nå er turen kommet til InSight Lander, som etter planen skal sendes opp fra California i mars 2016 og lande på Mars i september 2016.

NASAs InSight blir sendt opp i mars 2016. Foto: NASA/JPL-Caltech

InSight er den første til å undersøke Mars’ ukjente indre. Om bord i sonden er det bl.a. et seismometer, som skal plasseres direkte på overflaten for å måle jordskjelv, og et bor, som skal ta prøver 5 m ned i marsjorden.

Prosjektet skal pågå i flere tiår

Rekker du ikke å bli med på InSight-ferden, får du en ny anledning med testflyvningen, Exploration Mission-1, der Orion-kapselen for første gang skal sendes opp av Space Launch System-løfteraketten.

Navneprosjektet blir en fast del av NASAs Mars-program, som vil pågå i flere tiår og omfatte mange oppdrag.

Les mer om bestrebelsene på å utforske Mars i vårt store tema:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: