ICON
3D-printer bygger Mars-hus i hangar

Nasa printer og tester nå Mars-koloni

Snart flytter de første beboerne inn i en simulert Mars-koloni her på jorden, som byggeteknisk, teknologisk og psykologisk skal bane vei for permanent bosetning.

Dagene går med til trivielle plikter, du får ikke helt nok mat i magen, og de tre du bor med, går deg hele tiden på nervene. Men selv om Houston Texas ligger rett på den andre siden av de 3D-printede veggene, får du ikke nevneverdig atspredelse foreløpig.

Slik er virkeligheten for fire heldige forsøkspersoner som fra høsten 2022 skal gjennomleve et 365 dager langt testopphold i Nasas nye Mars-habitat, som nå blir 3D-printet.

VIDEO: Se Mars-huset bli bygd lag for lag

Oppholdet skal hjelpe Nasa med å pakke de rette verktøyene i kofferten før turen for de første menneskene etter planen går til Mars på 2030-tallet.

Bolig imiterer livet på Mars

Nasa har nå åpnet for søknader til testforløpet, som krever at du er 30–55 år gammel, har en grad innenfor for eksempel ingeniørvitenskap eller matematikk og er amerikansk statsborger.

De fire utvalgte forsøkspersonene kan se fram til et opphold i habitatet ved navn Mars Dune Alpha, som imiterer livet i en framtidig Mars-koloni.

Forsinkelser i kommunikasjonen, knappe ressurser og utstyrsproblemer blir noen av de utfordringene beboerne må kunne leve med.

Dessuten kan de få mulighet til å delta i ulike forskningsforsøk, teste roboter og simulere romvandringer i virtuell virkelighet.

VIDEO: Se hvordan forsøkspersonene skal bo

Forsøket er en del av Nasas Crew Health and Performance Exploration Analog-prosjekt – CHAPEA – som består av tre opphold med et års varighet, og som skal pågå fram til 2026. Oppholdene skal sikre at grunnleggende overlevelsessystemer fungerer optimalt.

Under forløpet kan Nasa dessuten overvåke forsøkspersonenes fysiske, psykiske og atferdsmessige helse i fullstendig isolasjon på et sterkt avgrenset område. Lærdommen herfra er grunnsteinen når man skal bygge opp et miljø på Mars som sikrer at astronautene ikke går fra forstanden.

Framtidens romkolonier er 3D-printet

Mars Dune Alpha er tegnet av det danske arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, BIG, og blir bygd av det amerikanske 3D-byggefirmaet ICON.

Ved å teste 3D-printede bygninger kan Nasa unngå å frakte byggematerialer til Mars, men i stedet bygge hus av ressursene som finnes der.

BIG skal også tegne et forslag til verdens første månekoloni sammen med to amerikanske bedrifter.

Prosjektet er en del av Nasas måneprosjekt Artemis, som skal sende mennesker til månen før 2024.

Det danske arkitektfirmaet skal tegne hus til månen som skal 3D-printes av månestøv, og som blant annet skal kunne beskytte astronauter mot stråling og holde dem varme i de iskalde månenettene.