- februar 2021 landet den hittil mest avanserte Mars-roboten i Jezerokrateret.
Om bord er en lang rekke banebrytende eksperimenter, men det kanskje viktigste er MOXIE, som skal undersøke mulighetene for å produsere oksygen på Mars.
Og eksperimentet er allerede en suksess. Nasa har produsert det første oksygenet på overflaten av den røde planeten.
Tynn luft består av karbondioksid
Å produsere oksygen på Mars er litt av en bragd. Mars-atmosfæren er 100 ganger så tynn som den på jorden og består nesten utelukkende av CO2 – karbondioksid – og derfor er det slett ikke et ideelt sted for mennesker.
Når vi en gang i framtiden besøker planeten, må vi ha med oksygen selv – både til å puste i og til forbrenne drivstoffet som skal bringe astronautene hjem igjen.
Kan redusere mengden bagasje
Oksygenet astronautene og romskipene trenger, er tungt og tar mye plass. Derfor ville Nasa undersøke om de kunne produsere oksygen automatisk ved å dele karbondioksid i to: kullos og oksygen.
Den første testen viste at det er teknisk mulig. Etter to måneder på Mars hadde MOXIE produsert fem gram oksygen, som svarer til ti minutters forbruk for en astronaut.
I tiden som kommer, skal MOXIE forsøke å lage oksygen ni ganger til, på ulike tider av året og døgnet.
Framtidens oksygen er isen
De første virkelige oksygenmaskinene på Mars skal bruke samme metode som MOXIE, men i mye større skala.
På lang sikt vil det imidlertid være bedre å hente oksygenet i de store mengdene is forskerne mener finnes under Mars-overflaten. Isen inneholder nemlig både oksygen og hydrogen, som til sammen gir et effektivt rakettdrivstoff.