Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars

Nasas visjon for et før/etter-bilde av den røde planeten.

© NASA
Universet - Mars

Nasa har planen klar – Mars skal få flytende hav

Med et ambisiøst prosjekt vil den amerikanske romorganisasjonen skape et magnetfelt som beskytter Mars. Det vil skape høyere temperaturer, flytende vann og gjøre planeten beboelig for mennesker.

I jakten på en ny verden for menneskeheten er Marsblant de mest opplagte kandidatene.

Den røde planeten ligger like i nærheten og har en gang hatt hav av vann. Og enorme vannmengder er bundet til planetens poler i form av is.

Men atmosfæren på planeten er tynn, og den er giftig.

Det vil Nasa-forskere endre på, og det kan skape drastiske endringer for hele planeten.

Solvinder har drept Mars

Atmosfæren på Mars har en tykkelse på 0,6 prosent av atmosfæren på jorda. Det skyldes at planeten ikke har noe magnetfelt som skjermer mot solvinder.

Gjennom årene har solvinder blåst atmosfæren til Mars ut i verdensrommet, og det er den viktigste grunnen til at planeten ikke er beboelig i dag.

I løpet av 2050 håper Nasa-forskerne å ha teknologien til å bygge et magnetskjold som skal sveve mellom Mars og sola og beskytte planeten fra solvinder.

Mars magnetfelt

Magnetskjoldet, det hvite feltet, skal beskytte Mars mot solvinder.

Hav om 100 år

Magnetfeltet gjør atmosfæren tykkere, og økningen i trykk gjør planeten 4°C varmere. Det får frossen karbondioksid på planeten til å smelte.

Drivhusgassen legger seg rundt planeten og skaper global oppvarming, noe som igjen hever temperaturen nok til at vannisen på polene smelter.

Resultatet er flytende hav på overflaten, noe som avgir oksygen til atmosfæren. Og dermed kan planeten bli beboelig. Ifølge en simulering vil endringene skje på under 100 år.

Forskerne innrømmer at det fortsatt stadig er betydelig usikkerhet forbundet med prosjektet, som ble lagt fram på Nasas Planetary Science Vision 2050 Workshop.

Les også:

Mars_solar system theme
Mars

Mars: Den røde planeten

5 minutter
Blue dust on Mars
Mars

NASA: Mars er blå

0 minutter
Mars

Mars blir en ringplanet

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul