Nasa har planen klar – Mars skal få flytende hav

Med et ambisiøst prosjekt vil den amerikanske romorganisasjonen skape et magnetfelt som beskytter Mars. Det vil skape høyere temperaturer, flytende vann og gjøre planeten beboelig for mennesker.

Mars

Nasas visjon for et før/etter-bilde av den røde planeten.

© NASA

I jakten på en ny verden for menneskeheten er Marsblant de mest opplagte kandidatene.

Den røde planeten ligger like i nærheten og har en gang hatt hav av vann. Og enorme vannmengder er bundet til planetens poler i form av is.

Men atmosfæren på planeten er tynn, og den er giftig.

Det vil Nasa-forskere endre på, og det kan skape drastiske endringer for hele planeten.

Solvinder har drept Mars

Atmosfæren på Mars har en tykkelse på 0,6 prosent av atmosfæren på jorda. Det skyldes at planeten ikke har noe magnetfelt som skjermer mot solvinder.

Gjennom årene har solvinder blåst atmosfæren til Mars ut i verdensrommet, og det er den viktigste grunnen til at planeten ikke er beboelig i dag.

I løpet av 2050 håper Nasa-forskerne å ha teknologien til å bygge et magnetskjold som skal sveve mellom Mars og sola og beskytte planeten fra solvinder.

Mars magnetfelt

Magnetskjoldet, det hvite feltet, skal beskytte Mars mot solvinder.

Hav om 100 år

Magnetfeltet gjør atmosfæren tykkere, og økningen i trykk gjør planeten 4°C varmere. Det får frossen karbondioksid på planeten til å smelte.

Drivhusgassen legger seg rundt planeten og skaper global oppvarming, noe som igjen hever temperaturen nok til at vannisen på polene smelter.

Resultatet er flytende hav på overflaten, noe som avgir oksygen til atmosfæren. Og dermed kan planeten bli beboelig. Ifølge en simulering vil endringene skje på under 100 år.

Forskerne innrømmer at det fortsatt stadig er betydelig usikkerhet forbundet med prosjektet, som ble lagt fram på Nasas Planetary Science Vision 2050 Workshop.