Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikrober fra jorda kan klare seg på Mars

Et internasjonalt eksperiment har nå bevist at mikroorganismer kan overleve i verdensrommet og på Mars. Det vellykkede eksperimentet tyder på at livet på jorda ikke nødvendigvis stammer herfra.

Shutterstock

Et eksperiment på romstasjonen ISS tyder på at mikroskopisk liv kan trives på Mars.

Gjennom halvannet år har mikroorganismer klart å overleve forhold i verdensrommet som er minst like tøffe som miljøet på den røde planeten.

Organismer er overraskende hårdføre

Forskerne som står bak dette prosjektet, som kalles BIOMEX, plasserte flere hundre prøver med bakterier, alger og sopper i små beholdere som ble montert på utsiden av ISS.

Her ble de overlatt til seg selv de neste 18 månedene. De var ikke beskyttet mot den intense ultrafiolette strålingen og de voldsomme temperatursvingningene som oppstår når de plutselig går fra solsiden til skyggesiden av romstasjonen.

Hundrevis av beholdere med bakterier, alger og sopp har vært montert utenpå romstasjonen i 18 måneder. Noen av dem inneholdt kunstig Mars-støv (t.v.) og en Mars-lignende atmosfære.

© DLR

Noen av beholderne etterlignet miljøet på Mars enda mer ved å inneholde kunstig Mars-støv og en gassblanding som svarer til atmosfæren på Mars.

De senere studiene av beholderne har avslørt at mikroorganismene er overraskende hardføre, for hos de fleste artene var det noen individer som overlevde oppholdet i verdensrommet.

De sterkeste organismene var de såkalte arkebakteriene, som er en primitiv livsform som fantes på jorda allerede for 3,8 milliarder år siden.

Forskerne konkluderer med at hvis det finnes mikroskopisk liv på Mars, vil det trolig ligne på arkebakteriene.

Liv kan reise mellom planeter

Ifølge forskerne viser dette at mikroorganismer kan overleve i verdensrommet lenge nok til at det er mulig for dem å reise fra planet til planet.

Det innebærer at livet på jorda ikke nødvendigvis har oppstått her, men kan være brakt hit, for eksempel med meteoritter.

Les også:

Strandede grindhvaler
Hvaler

Forskere måper: 470 grindhvaler strander i Australia

4 minutter
Kvinne knekker fingre
Kroppen

Kan det stemme at jeg får gikt av å knekke fingre?

2 minutter
Legemidler

Svindel ga vaksiner et dårlig rykte

20 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul