Ny Mars-rover

Ny rover skal skape luft på Mars

NASAs marsbil Curiosity vil i 2020 bli erstattet av en flunkende ny modell med enda mer avansert måleinstrumentutrustning. Et av apparatene skal skape oksygen på Mars.

6. november 2014 av Karen Grubbe og Rasmus Palludan

Vitenskapsfolk er kommet med forslag til nye instrumenter til en ny robotbil som skal til Mars i 2020. Roveren kommer bl.a. til å ta med seg et lite apparat som skal teste om CO2 fra planetens atmosfære kan omdannes til oksygen. Nesten 96 pst. av atmosfæren på Mars består av CO2.

Hvis eksperimentet lykkes vil NASA etablere en oksygenfabrikk som kan forsyne fremtidige bemannede marsoppdrag.

Det nye kjøretøyet vil ligne den nåværende marsroveren Curiosity, men veier bare cirka halvparten og kan oppbevare opp til 30 prøver fra Mars. Lik forgjengeren skal roveren bl.a. tråkke opp løypen for fremtidige bemannede oppdrag til Mars.

Marsbilens nye utstyr (2020):

?Laserkanon pulveriserer stein På bilens mast er det festet et laserinstrument som kan pulverisere stein. Steinprøvene kan deretter analyseres i forskjellige spektrometre. NYTT: Større kapasitet og mulighet til å påvise organisk materiale – altså spor av liv.

? Jordradar kan finne vann Med en oppløsning på mellom 5 og 20 cm kan marsbilens jordradar kartlegge lagene i grunnen ned til 500 meters dyp og eksempelvis avsløre mulige forekomster av grunnvann. NYTT: Mer detaljert informasjon.

? UV-spektrometer kan finne spor av liv Et UV-laserspektrometer skal analysere bergartene i grunnen. Spektrometeret kan nøyaktig identifisere spor etter organisk materiale og finne tegn på liv. NYTT: Et helt nytt spektrometer.

? Røntgenspektrometer analyserer grunnstoffer Et spektrometer på en robotarm skal gjennomlyse grunnen med røntgen og avsløre hvilke grunnstoffer som kan befinne seg under overflaten. NYTT: Avslører spor av mikrober.

Mennesket vil til Mars

Curiosity-roverne er bare forløperne: Planen er å landsette fire astronauter på Mars i 2023. Les om romeventyret Mars One her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: