Shutterstock
Mars

Rødoransje lyser Mars opp kveldshimmelen

GUIDE TIL STJERNEHIMMELEN: Mars er synlig på kveldshimmelen i oktober og kan gjenkjennes på det sterke, rødoransje skjæret.

Om Mars

Mars er blant de klareste lysende objektene på stjernehimmelen, og den kan sees det meste av året.

Cirka annethvert år, og det er nå, er den røde planeten nær oss. Det vil si at den er innen en avstand på cirka 100 millioner kilometer.

Den korte avstanden skyldes at Mars står i opposisjon. Det betyr at sola, jorda og Mars står på rett linje.

Jernoksid har gitt den røde fargen til Mars, som du kan få øye på hver kveld i mars.

© Shutterstock

Mars er lett å kjenne på sitt rødoransje skjær, som skyldes det rustrøde støvet på overflaten.

Støvet er rødt fordi overflaten på Mars inneholder mye jernoksid, som er kjent for å gi rødfarge i blant annet rust og blod.

På Mars har overflaten 18 prosent jernoksid, mens tallet for jorda er åtte prosent.

Guide til Mars

© Stellariu,m

Slik gjør du

HVOR OG NÅR?

Mars er synlig på kveldshimmelen i oktober. Planeten står i opposisjon natten mellom 13. og 14. oktober og kan observeres i øst-sørøstlig retning klokken 21. (i siktekornet).

Omkring kl. 18.30 vil Mars dukke opp midt på himmelen om lag 35 grader over horisonten. Planetens oransjerøde skjær vil deretter bevege seg mot horisonten og forsvinne ca. kl. 23.

SYNLIGHET?

En god kikkert vil intensivere fargene, slik at du virkelig får se den røde planeten. Prøv å fokusere kikkerten på Mars når den passerer forbi en stjerne eller en annen planet.

Omkring kl. 18.30 vil Mars dukke opp over horisonten mot øst. Planetens oransjerøde skjær vil deretter bevege seg over himmelen møt sør helt til den forsvinner i vest ved soloppgang.