Et forsøk på å forklare en av Mars-månenes bane har ført til en overraskende konklusjon: Mars har en fortid der måner har dannet og så senere knust, slik at den røde planeten i perioder har vært en ringplanet. Og antagelig vil den bli det igjen.
Forskere fra Purdue University og SETI-instituttet i USA skapte ulike datamodeller for å finne ut hvorfor den ytterste månen, Deimos, har en bane som heller med to grader i forhold til planetens ekvatorialplan.
Fortidsmåne var langt større
Den mest sannsynlige forklaringen er at månen på et tidspunkt har blitt påvirket av tyngdekraften fra en større måne, om lag 20 ganger tyngre enn Phobos, som langsomt er vandret utover. Det kan bare skje hvis den større månen selv har blitt påvirket av et ringsystem.
Derfor mener forskerne at Mars hadde ringer for tre milliarder år siden.
Senere ble materialet i ringene trukket ned på Mars-overflaten, og det fikk den større månen til å vandre innover igjen, inntil tyngdekraften fra Mars flådde den i stykker og dannet en ny ring – som igjen samlet seg til en ny måne.
Marsmånene ligner asteroider

Phobos
Diameter: 26 km på det bredeste
Masse: 10,8 x 10^15 kg
Avstand til Mars: 9.377 km
Omløpstid: 0,32 marsdøgn
Deimos
Diameter: 16 km på det bredeste
Masse: 1,8 x 10^15 kg
Avstand til Mars: 23.436 km
Omløpstid: 1,26 marsdøgn
Dermed har Mars flere ganger hatt skiftevis ring og måne, fram til den nåværende indre månen, Phobos, ble dannet.
Den vandrer også innover, så forskerne forventer at den blir revet i stykker om 30–50 millioner år, slik at Mars igjen blir en ringplanet.
Forskernes teori kan bli bekreftet i 2024, når den japanske romsonden MMX ankommer Phobos. Planen er at sonden skal ta prøver av overflaten, som blant annet kan vise hvor gammel månen er.
Ifølge teorien er det bare 200 millioner år siden den ble dannet, altså på et tidspunkt da dinosaurene hersket her på jorden.