Shutterstock
Mars

Mars får besøk: Se den røde planeten funkle på kveldshimmelen

STJERNEGUIDE: 26. november setter Nasas InSight Lander metallføttene i det rødbrune støvet på Mars. Og du har en enestående mulighet til å se den røde planeten med det blotte øye, akkurat da gjesten fra jorda lander og begynner utforskningen av planetens gåtefulle indre.

Marsbesøk

Farkosten kommer inn i atmosfæren til Mars med 22 700 km/t, 26. november klokken 21.

Seks minutter senere setter Nasas InSight Lander føttene ned i støvet på sletten Elysium Planitia og skrur av landingsmotorene.

Nettopp i dette øyeblikket kan du se den røde planeten – med sletten til høyre like ved ekvator – stå klart fram på himmelen i sørvestlig retning.

InSight lander på en planet dekket av det det pulveriserte materialet regolitt. Støvet inneholder store mengder jernoksid, og det er jernet som gir Mars det rødlige skjæret du kan observere på nattehimmelen.

© NASA

InSight Lander er det første fartøyet som lander på Mars på over seks år, og oppdraget er klart: å avsløre planetens dypeste hemmeligheter.

Et medbrakt seismometer skal ta pulsen på Mars ved å registrere seismiske bølger som kan skyldes tektonisk aktivitet, marsskjelv, meteorittnedslag eller flytende magma dypt nede i planeten.

Samtidig vil InSight sende en varmemåler fem meter ned i bakken – mye dypere enn tidligere fartøyer har gjort – for å undersøke varmestrømning i de dypere lagene.

Målingene skal kaste lys over hvordan planeten er dannet, og om Mars og jorda er laget av de samme materialene.

InSight-prosjektet varer i første omgang til 23. november 2020 – og på den datoen kan du igjen finne den røde planeten høyt på himmelen.

© Shutterstock

Nasas romfartøy har reist i sju måneder

Stjerneguide

Se mot sørvest klokken 21, da Mars lyser opp midt i stjernebildet Vannmannen.

© Stellarium.app

SLIK GJØR DU

Finn Mars på kveldshimmelen akkurat da Nasas romfartøy lander.

HVOR OG NÅR?

InSight lander på Mars 26. november kl. 21, og du finner den røde planeten mot sørvest, om lag 10-15 grader over horisonten. Se mot sentrum av stjernebildet Vannmannen (Aquarius).

SYNLIGHET?

Du kan se den røde planeten tydelig med det blotte øye, og du ser den enda bedre med en kikkert. Med et godt teleskop kan du oppleve landskapet på Mars og isen ved polene.

FOTOMULIGHET?

For å ta bilder kan du stille opp kameraet på et stativ. Hvis du ikke fokuserer helt, vil Mars se større og rødere ut. Begynn med en eksponering på 10–30 sekunder og prøv deg fram.