Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars

Mars får besøk: Se den røde planeten funkle på kveldshimmelen

STJERNEGUIDE: 26. november setter Nasas InSight Lander metallføttene i det rødbrune støvet på Mars. Og du har en enestående mulighet til å se den røde planeten med det blotte øye, akkurat da gjesten fra jorda lander og begynner utforskningen av planetens gåtefulle indre.

Shutterstock

Marsbesøk

Farkosten kommer inn i atmosfæren til Mars med 22 700 km/t, 26. november klokken 21.

Seks minutter senere setter Nasas InSight Lander føttene ned i støvet på sletten Elysium Planitia og skrur av landingsmotorene.

Nettopp i dette øyeblikket kan du se den røde planeten – med sletten til høyre like ved ekvator – stå klart fram på himmelen i sørvestlig retning.

InSight lander på en planet dekket av det det pulveriserte materialet regolitt. Støvet inneholder store mengder jernoksid, og det er jernet som gir Mars det rødlige skjæret du kan observere på nattehimmelen.

© NASA

InSight Lander er det første fartøyet som lander på Mars på over seks år, og oppdraget er klart: å avsløre planetens dypeste hemmeligheter.

Et medbrakt seismometer skal ta pulsen på Mars ved å registrere seismiske bølger som kan skyldes tektonisk aktivitet, marsskjelv, meteorittnedslag eller flytende magma dypt nede i planeten.

Samtidig vil InSight sende en varmemåler fem meter ned i bakken – mye dypere enn tidligere fartøyer har gjort – for å undersøke varmestrømning i de dypere lagene.

Målingene skal kaste lys over hvordan planeten er dannet, og om Mars og jorda er laget av de samme materialene.

InSight-prosjektet varer i første omgang til 23. november 2020 – og på den datoen kan du igjen finne den røde planeten høyt på himmelen.

© Shutterstock

Nasas romfartøy har reist i sju måneder

Den 484 millioner kilometer lange reisen til Insight er planlagt ned til minste detalj, og Nasas ingeniører overvåker alle avvik.

 • © NASA/Bill Ingalls

  Oppskyting

  InSight sendes av sted av en 58 meter høy Atlas V-rakett.

 • © NASA/JPL-Caltech

  Reisen

  Nasa justerer retningen på InSight seks ganger underveis.

 • © NASA/JPL-Caltech

  Landingen

  InSight bremser ved hjelp av fallskjerm og motorer.

Stjerneguide

Se mot sørvest klokken 21, da Mars lyser opp midt i stjernebildet Vannmannen.

© Stellarium.app

SLIK GJØR DU

Finn Mars på kveldshimmelen akkurat da Nasas romfartøy lander.

 • HVOR OG NÅR?

  InSight lander på Mars 26. november kl. 21, og du finner den røde planeten mot sørvest, om lag 10-15 grader over horisonten. Se mot sentrum av stjernebildet Vannmannen (Aquarius).

 • SYNLIGHET?

  Du kan se den røde planeten tydelig med det blotte øye, og du ser den enda bedre med en kikkert. Med et godt teleskop kan du oppleve landskapet på Mars og isen ved polene.

 • FOTOMULIGHET?

  For å ta bilder kan du stille opp kameraet på et stativ. Hvis du ikke fokuserer helt, vil Mars se større og rødere ut. Begynn med en eksponering på 10–30 sekunder og prøv deg fram.

Les også:

Mars_solar system theme
Mars

Mars: Den røde planeten

5 minutter
Mars

Tre farkoster flyr nå mot Mars for å finne liv

11 minutter
Mars

Mars blir en ringplanet

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul