Mars solsystem

Mars ble formet av giganter på vidvanke

Mars er unaturlig liten i forhold til plasseringen i solsystemet. Nå viser datasimuleringer av solsystemets utvikling oss hvorfor.

15. juli 2013 av Henrik Bendix

Jorden er ni ganger tyngre enn Mars og har dobbelt så stor diameter. Naboplanetens beskjedne størrelse har vært uhyre vanskelig for astronomene å forklare. Var planetene blitt dannet av den samme skiven materie rundt Solen, burde nemlig de midterste planetene vært størst og de ytterste minst. Slik ble det da også i solsystemet – med unntak av Mars.

Presset fra Jupiter

Men nye datamodeller har nå vist at Jupiter oppsto i løpet av bare noen millioner år og vandret tidlig i solsystemets historie omkring 300 millioner kilometer inn mot Solen. Der presset kjempeplaneten materialet i det indre solsystemet tett sammen før den snudd og tok turen ut til sin nåværende bane.

Mars var utenfor

På det tidspunktet var de indre planetene ennå ikke blitt til. I stedet sirklet tusenvis av kilometerstore steinblokker og noen få større planetkandidater rundt Solen. I løpet av 30-50 millioner år vokste Venus og Jorden seg stadig større i den sentrale delen av skiven er det var massevis av materie, mens Mars endte utenfor skiven og gikk glipp av veksten.

I tillegg til å forklare Mars' størrelse løser de nye datamodellene også en rekke av solsystemets andre gåter, blant annet hvor Jorden fikk vannet fra, hvorfor Månen har så mange kratre og hvor gassplanetenes mange måner kommer fra.

Les mer om universets giganter

Det kan du lese mye mer om i Illustrert Vitenskaps artikkel "Giganter herjet solsystemet". Er du abonnent på Illustrert Vitenskap kan du laste ned artikkelen ved hjelp av knappen under.

Ikke abonnent? Få et godt tilbud her

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: