Mariner 4 mars teaser image

NASA tok livet av marsboeren

“Invaders from Mars” var bare én i den endeløse rekken av filmer som før 1965 satte skrekk i livet på seerne. Før den tid trodde man fullt og fast på marsboere – men så sendte NASA romsonden Mariner 4 til Mars med et kamera.

25. juni 2015 av Babak Arvanaghi

"Angripere fra Mars tar mennesker til fange – bruker dem til skumle formål – og forvandler dem til djevelske tilintetgjørelsesredskaper!"

Traileren for "Invaders from Mars" (1953) illustrerer meget godt frykten og troen på romvesener som hersket i tiden omkring 1950. Det var den helt klare oppfatningen blant Jordens befolkning at marsboere eksisterte, og at det bare var et spørsmål om tid før vi kom i kontakt med dem.

Men den tanken skulle romsonden Mariner 4 snart få gjort kål på.

Mariner 4 ble marsboerens bøddel

I 1965 ble myten om liv på den røde planeten effektivt avlivet. Som den første romsonden noensinne klarte NASAs Mariner 4 å sende nærbilder av Mars tilbake til Jorden. Men til forskeres og science fiction-fans store skuffelse viste ikke bildene spor av liv.

Mariner 4 fløy tett forbi Mars 14. og 15. juli 1965 og sendte bilder av planetens overflate tilbake til Jorden. Det var ingen marsboere å se. Foto: NASA

Verken kanalene eller bygningsverkene man hadde ventet å se, var til stede. I stedet viste bildene en gold planet med et ørkenlignende landskap. Mariner 4s instrumenter viste også at luften ikke var til å puste i og at den var for kald til å huse liv, som vi kjenner det.

Bildene av Mars satte en effektiv stopper for spekulasjoner om liv på Mars – også i fiksjonens verden. Romvesenene flyttet ut av Solsystemet og kom ikke lenger fra Mars, men fra planeter i fjerne galakser.

Mariner 4 var frontløperen

Menneskeheten ga imidlertid ikke opp å utforske Mars, selv om det ikke ble funnet liv. I 2024 forventer romprosjektet Mars One å sende fire astronauter til den røde planeten. Les om det ambisiøse romeventyret her:

WAR OF THE WORLDS

Foto: The Smithsonian

Det kanskje beste eksempelet på frykten for marsboere er radiohørespillet "War of the Worlds".

30. oktober 1938 startet en nyhetssending i amerikanske radioer. Ti minutter senere ble sendingen avbrutt av breaking news – romvesener var gått i land i New Jersey.

Telefonene kimte i ett strekk på politistasjoner og hos radiostasjonen CBS. De amerikanske borgerne var i panikk: Jorden var under angrep fra Mars. Eller det trodde de i hvert fall.

Sendingen var i virkeligheten produsert av skuespillere, som med filminstruktør og forfatter Orson Welles i spissen oppførte et utdrag av sci-fi-romanen "War of the Worlds" (1898).

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: