NASA/JPL-Caltech

LIFT-OFF-GUIDE: 5 kanaler hvor du kan se Nasas Mars-oppskyting

Nasas store prosjekt Mars 2020 skytes i gang i dag med roveren Perseverance og minihelikopteret Ingenuity. Nedtellingen og oppskytingen kan du for eksempel se i selskap med Nasa, en humoristisk romentusiast eller noen hardcore nerder. Vi gir guiden til fem av de beste kanalene som viser oppskytingen.

En Atlas V-rakett står klar på avfyringsrampen i Cape Canaveral, Florida, USA. I nesen sitter roveren Perseverance, som skal til Mars, blant annet for å bore etter livstegn. Raketten skal etter planen lette torsdag fra klokken 13.50 norsk tid.

Med på ferden er også minihelikopteret Ingenuity, som er det første fartøyet som skal fly i den tynne atmosfæren på Mars. Det er den første raketten Nasa sender mot Mars siden roveren Curiosity i 2011. Oppmerksomheten er også stor over hele verden, og romnerder overalt har forberedt seg.

Derfor kan du også se lift-off direkte mange ulike steder. Under har vi samlet fem av de beste kanalene som viser oppskytinger.

Den offisielle

NASA Live
Den amerikanske romorganisasjonen sender intervjuer, bakgrunnsstoff – og selvfølgelig oppskytingen – 24 timer i døgnet. Mars2020-oppskytingen blir selvfølgelig dekket – med 50 minutters opptakt, fra klokken 13.00 til lift-off klokken 13.50 norsk tid. NASA Live er polert, flott – og til tider rutinepreget. Det er litt som å se livedekning av idrettsbegivenheter på statlig TV.

NASA streamer – i tillegg til YouTube – på et utall av plattformer, blant annet Facebook, Twitch, Twitter og NASA-appen.

Video

Den nerdete

NASASpaceFlight.com
Denne nyhetssiden, med fokus på romfart og rakettingeniørkunst, ble født i 2005 i samarbeid med eksperter fra den amerikanske romfartsbransjen. Vil du helt tett på kildene og lese interne Nasa-notater, diskusjoner mellom ingeniører fra ulike firmaer og slike ting, så er NasaSpaceFlight tingen. Entusiasmen får ofte skinne igjennom med en blanding av ingeniørkunnskap og begeistrede utrop når de dekker oppskytinger.

Livestream av Mars 2020-oppskytingen forventes å gå i gang like før planlagt lift-off klokken 13.50.

Den sjove

Everyday Astronaut
Tim Dodd kjøpte en gang en brukt, russisk romdrakt som en spøk. Det har nå blitt levebrødet hans. YouTube-kanalen der Dodd på pedagogisk vis formidler nerdete romfartsteknologi, har i dag over 700 000 abonnenter. Innholdet er både humoristisk og seriøst, svært velprodusert – og bygger ofte på insiderkilder fra for eksempel Nasa og SpaceX.

Livestream av Mars 2020-oppskytingen forventes å gå i gang kort før planlagt lift-off klokken 13.50.

Den samlende

SPACE (Official)
SPACE har ikke egenprodusert innhold eller gjenkjennelige programledere. Kanalen er snarere et samlingspunkt for de største og mest bemerkelsesverdige begivenhetene i romfartens verden. Livestreams av oppskytinger fra hele verden, et løpende oppdateret overblikk over oppsendelsestider, videoer fra romvandringer ved Den internasjonale romstasjonen og mye mer. Som regel er kommentarsporet og chaten livlig og interessant å følge.

Video

Den hjemmelagede

Space News Pod
Will Waldens videoer og podcaster er umiddelbare og følger ikke nødvendigvis et planlagt manuskript hele veien. Med Space News Pod kommer du ofte et spadestikk dypere enn vanlige nyhetskanaler gir seg tid til, men samtidig er Walden upolert og deltar som regel i live-chaten som kjører sammen med sendingene hans.

Livestream av Mars 2020-oppskytingen forventes å gå i gang kort tid før planlagt lift-off klokken 13.50.

Følg med i Mars-praten på nettet

Som regel myldrer nye samtaler, Facebook-tråder og Twitter-strømmer fram over hele verden ved viktige oppskytinger.

Det må vi også forvente denne gang, og Nasa oppfordrer folk til å bruke hasjtaggen #CountdownToMars før oppskytingen – andre populære hashtagger forventes å være Mars2020 og Perseverance, den nye roverens navn.

Nasa har også gitt roveren en egen Twitter-profil, der meldingene er skrevet som om de kommer fra roveren. Se profilen her.

For en mer rakettnerdete strøm av meldinger kan du for eksempel sjekke Twitter-profilen fra United Launch Alliance, som har bygget raketten Atlas V.