Kunstig intelligens styrer Mars-rover
Curiosity-roveren har fått installert kunstig intelligens som lar den analysere planetens overflate – uten innblanding fra mennesker.

Curiosity-roveren som holder til på Mars, har fått installert kunstig intelligens.
Gjennomsnittsavstanden er 225 millioner kilometer, og det gjør at et signal fra jorda bruker 15 minutter på at nå frem til Curiosity-roveren på Mars. Når signalet skal tilbake igjen, tar det også 15 minutter.
Altså går det utrolig sakte når mennesker på jorda kommuniserer med det laboratoriet på seks hjul som er stasjonert på den røde planet.
Derfor har Nasa i løpet av det siste året eksperimentert med å gjøre roveren mer uavhengig av mennesker.
Har utført 54 analyser
Et program for kunstig intelligens er sendt den lange veien gjennom verdensrommet og har blitt installert på Curiosity. Dermed har roveren blitt i stand til selv å ta beslutninger.
Den kunstige intelligensen, AEGIS, ble aktivert i mai 2016, og har vært aktivert 54 ganger.
Programmet styrer roverens såkalte ChemCam – et apparat som avfyrer en laserstråle mot steiner og analyserer de materialene som fordamper. Apparatet kan avsløre sammensetningen av steinene.
Utnytter ventetiden
Nasa-forskere styrer fortsatt roverens ferd på Mars, og de bestemmer hvilke større undersøkelser roveren skal foreta.
Men under transporten mellom ulike områder, og mens roveren venter på ordre fra jorda, avfyrer AEGIS laseren og analyserer steiner i området. På den måten blir ventetiden optimalt utnyttet.
Inntil videre har forskere utnyttet analysene fra AEGIS til å bestemme hvilke nye områder roveren skal kjøre mot.