CASC

Kinas Mars-rover har lettet

Kinas store Mars-ferd har lettet, og reisen til naboplaneten vår har begynt. Nå venter sju nervepirrende måneder før sonde går i bane om Mars og den første kinesiske Mars-roveren begynner å utforske det røde landskapet.

Kinas store Mars-ferd Tianwen-1 har lettet. Det skjedde tidlig torsdag morgen klokken 06:41 norsk tid.

Hele fartøyet, som rommer både en kretsløpssonde, en landingsplattform og en rover, veier omtrent 5 tonn og ble sendt opp med en Long March 5-rakett fra Wenchang i det sørligste Kina.

Hvis alt går etter planen, blir det første gang i historien en kinesisk sonde når fram til Mars.

Kretsløpssonden skal blant annet måle metan i Mars-atmosfæren, siden gassen ifølge noen forskere kan stamme fra livsformer på planeten. Og Roveren skal utforske Mars-landskapet og levere nye bilder av den røde planeten.

Se kjemperakett sende opp Kinas Mars-sonde

Dessuten rommer roveren en såkalt magnetometer. Instrumentet kan måle hvordan magnetfeltet til Mars blir påvirket av den konstante strømmen av partikler fra solen som kalles solvinden.

Jordens magnetfelt beskytter oss mot solvinden, men Mars har et mye svakere felt. Målingene kan derfor hjelpe forskere med å avgjøre hvor harde betingelsene for biologisk liv er på planeten.

Solvinden påvirker både klimaet på Mars og bombarderer planeten med farlig stråling.

Nettopp strålingsfaren er avgjørende å få bedre innblikk i når forberedelsene til bemannet Mars-reiser går i gang i de kommende årene.

Se hvordan Kinas rover skal lande på Mars

I november 2019 testet Kina landingsfartøyet sitt, og landets 240 kilo tunge rover skal rulle ned til Mars-overflate og begynne utforskningen av planetens landskap.

Etter den vellykkede oppskytingen begir Tainwen-1-sonden seg nå ut på sju måneders reise mot Mars. Etter planen når fartøyet fram til planeten i februar 2021.

Her kobler landingsfartøyet seg fra, lander på Mars og folder seg ut. Roveren folder ut solcellepanelene sine og triller nedover en rampe på landingsplattformen.

Kinas romorganisasjon forventer at roveren kan kjøre og foreta observasjoner i minst 90 Mars-dager, også kalt sol, som er litt lengre enn dager på jorden, nemlig 24 timer og 39 minutter.

Kretsløpssonden skal etter planen gå i bane rundt Mars i om lag 23 måneder, mens den måler gasser i planetens atmosfære.

Kineserne planlegger å følge opp i Tianwen-1 i om lag 2030, da et eller flere fartøyer skal hente med hjem prøver fra Mars.

Tianwen-1 er den andre store Mars-ferden denne sommeren. 19. juli lettet De forente arabiske emiratenes Mars-sonde, som kalles Hope, og Nasa planlegger å sende opp roveren Perseverance 30. juli.