Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mars as earth
Universet - Mars

Kan Mars få kunstig atmosfære?

Mars er en av de nære naboene våre i universet. Kan vi noensinne bo der?

I teorien er det mulig å skape en kunstig atmosfære på Marssom er så tett at mennesker kan bo på planeten uten å bruke romdrakt. I praksis vil det imidlertid være en både kostbar og komplisert oppgave å gjøre Mars levelig, og prosjektet blir neppe realisert før om mange hundre år.

I dag er Mars en tørr ørken med en tynn karbondioksidatmosfære uten fritt oksygen. Trykket er 100 ganger lavere enn her, og tilsvarer det vi finner 30 000 meter oppe i jordatmosfæren. Skal Mars bli levelig, må først atmosfæren gjøres tettere og deretter få tilført fritt oksygen, slik at vi får puste. Det vi trenger for å få til dette, finnes faktisk allerede på Mars i form av is og fryst karbondioksid ved polene. Problemet blir å få varmet opp polene så mye at isen og karbondioksidet smelter.

Polene kan varmes opp på flere måter. Man kan sette store speil i bane rundt Mars, og disse kan konsentrere sollyset mot polene. En annen mulighet går ut på å strø noe mørkt ut over polene slik at de reflekterer mindre sollys. Når prosessen er kommet i gang, og atmosfæren er blitt tettere, øker det drivhuseffekten og dermed atmosfæreoppbyggingen.

Men økt tetthet er ikke nok – vi trenger oksygen. Det kan vi skape ved å så genmanipulerte planter som er flinke til å produsere oksygen og samtidig tåler det barske klimaet. Det forutsetter at det lar seg gjøre å dyrke planter på Mars, noe resultatene fra romsonden Phoenix tyder på at man kan. Men det vil nok i beste fall ta århundrer å skape en brukbar atmosfære på Mars. Og en blå Marsplanet med hav og sjøer må vi enda lenger inn i fremtiden for å finne.

Les også:

Mars' atmosfære
Mars

NASA: Derfor mistet Mars sin atmosfære

2 minutter
Mars

Mars blir en ringplanet

4 minutter
Mars

Kina sender rover til Mars for å finne liv

7 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul