Team CoSTAR

Intelligent robothund går under jorden på Mars

Marsroverne får nå konkurranse av en firbeint robot som kan utforske den røde planetens mest utilgjengelige steder. Første oppgave blir å finne det beste stedet å anlegge en base under overflaten.

De små roverne som hittil har kjørt rundt på Mars, får nå selskap av firbeinte roboter. Nasa har i samarbeid med forskningsinstituttet Caltech utviklet en robothund som skal utforske de stedene på Mars som roverne ikke klarer å komme i nærheten av.

Robothunden er en videreutvikling av den firbeinte roboten Spot, som er skapt av firmaet Boston Dynamics. Under navnet Au-Spot skal den forsere steinete sletter og undersøke grotter og lavatunneler under overflaten.

Robothunden Au-Spot øver seg på å kartlegge nedlagte gruver og naturlige huler i California. På Mars blir målet å finne den perfekte grotten til en permanent base.

© Team CoSTAR

Målet er å lete etter liv på den røde planeten og finne egnede steder til en permanent Mars-base.

Roboten orienterer seg både med kameraer og lidar, som ved hjelp skanner omgivelsene ved hjelp av laser. Den er utstyrt med kunstig intelligens, slik at den gjennom egne erfaringer lærer å bevege seg mest hensiktsmessig gjennom ulendt terreng.

VIDEO: Se robothunden i aksjon

Treningen foregår på hinderbaner forskerne har bygget, men også i mer naturlige miljøer som nedlagte gruver og lavatunneler i det nordlige California.

Au-Spot er mer hardfør enn Mars-roverne og kan for eksempel reise seg hvis den velter. Dessuten er den mye raskere. Toppfarten er 5 km/t, noe som er over 30 ganger så raskt som roveren Curiosity, som bare beveger seg med 0,14 km/t.