Icon

Hvordan skal mennesket overleve kulda på Mars?

Mars er bikkjekald og badet i radioaktiv stråling. Hvordan skal astronauter overleve?

Gjennomsnittstemperaturen på den røde planeten er –65 °C, noe som er 80 °C kaldere enn på jorden.

Det skyldes at planeten ligger om lag åtti millioner kilometer lenger fra solen enn jorden, samt at tettheten til atmosfæren bare er en hundredel av det vi har på jorden. Det gjør at sollyset slipper ut i verdensrommet igjen.

Kombinasjonen av svakt magnetfelt og tynn atmosfære gjør at overflaten blir truffet av skadelig stråling fra verdensrommet. En Mars-base må derfor både kunne holde på varmen og stoppe strålingen.

For å få til dette har Nasa fått 3D-printet basen Mars Dune Alpha her på jorden, der forsøkspersoner skal bo og jobbe under forhold som minner om det som vil møte mennesker på Mars. Andre prosjekter vil bruke mars-jord og is fra undergrunnen som isolering.

Is og mars-jord beskytter astronauterne

© Mars Ice House

Is under Mars-overflaten kan utvinnes og brukes til å 3D-printe en base som stopper skadelig stråling, slipper inn lys og holder på varmen som en iglo.

© Hassel & EOC/Youtube

Mars-jord, såkalt regolitt, kan brukes til å bygge et isolerende og beskyttende habitat som 3D-printes av roboter. Bak jordvollen befinner det seg blant annet oppblåsbare soverom, oppholdsmoduler og laboratorium.